В середині серпня відзначалось свято Маковія, але смачні булочки можна пекти коли заманеться.
14 серпня в Україні відзначали свято Маковія, або перший Спас. Традиційно, в цей день готували смаколики із маком. І це настільки смачно, що не слід обмежувати себе тільки святами.
Простим рецептом смачних булочок із маком поділилась кулінарна блогерка Валентина Саєнко.
Макові булочки
Інгредієнти:
- борошно пшеничне — 300 г.;
- дріжджі живі — 15 г.;
- цукор — 50 г.;
- жовтки — 1 в тісто і один для змащування;
- молоко — 150 г;
- масло вершкове розтоплене — 50 г;
- дрібка солі.
Для макової начинки:
- мак — 70 г.;
- молоко — 200 г.;
- цукор — 70 г.;
- вершкове масло — 50 г.
Для початку приготуйте начинку. Промийте мак, залийте молоком та стаканом води. Додайте цукор та варіть на маленькому вогні протягом 1 години 30 хвилин. На це може піти і дві години. Головне не поспішати. Можна додавати трішки води в процесі. Але рідина має випаровуватись вся. Наприкінці додайте вершкове масло і перебийте все блендером. Дайте начинці охолонути.
Потім готуйте тісто. Дріжджі змішайте з ложкою цукру, 100 грамами борошна і теплим молоком. Перемішайте до однорідності і поставте у тепле місце хвилин на 20.
Опара підніметься, на поверхні з'являться пухирці. Потім додайте до опари решту інгредієнтів для тіста і вимішайте тісто. Воно вийде не надто солодке, але начинка буде солодкою і її буде багато, тож цього вистачить.
Поставте тісто у тепло на годину, аби воно піднялось. Потім обминайте його, розкачуйте у прямокутник. Товщина його має бути приблизно 4 мм. Викладайте начинку, залишивши декілька сантиметрів з краю і скрутіть у рулет. Наріжте булочки дуже гострим ножем, викладіть на деко, застелене пергаментом, змастіть жовтком та ставте у духовку, розігріту до 180 градусів. Випікайте приблизно 25 хвилин, поки булочки не стануть рум'яними. Смачного.
Якщо ви любите випічку, спробуйте пироги зі штрейзелем.