Розділи
Матеріали

У жодному разі: 11 продуктів, які не можна ставити в мікрохвильовку

Вікторія Ситняк
Не всі продукти можна ставити у мікрохвильовку | Фото: Freepik

За останні кілька десятиліть мікрохвильовка стала незамінною на кухні завдяки своїй універсальності. Однак, попри всі завдання, які вона може виконувати, все ж є деякі речі, які ніколи не варто класти туди, оскільки вони можуть згоріти, розплавитися або навіть вибухнути.

Про це пише Metro.

Залишки картоплі

Наприклад, ви наїлися вечері, не можете з'їсти ні шматочка більше, але залишилося кілька печених картоплин. Ви можете просто покласти їх у мікрохвильову піч пізніше, чи не так? Проте не можна цього робити. Картопля часто може бути джерелом Clostridium botulinum, бактерії ботулізму, яка може сильно погіршити ваше самопочуття, якщо її вжити. Спори цього виду можуть розмножуватися в картоплі, залишеній при кімнатній температурі, а розігрівання в мікрохвильовій печі буде недостатньо, щоб її знищити. Краще розігріти їх у духовці або аерофритюрниці.

Цілі варені яйця

Хоча яєчню розігріти в мікрохвильовій печі цілком нормально, варені яйця – це зовсім інша справа. Не варто цього робити, адже приготування вареного яйця в мікрохвильовій печі – або в шкаралупі, або попередньо звареного та розігрітого – призводить до утворення пари всередині нього, якій нікуди подітися через його структуру. Ба більше, існує ризик, що воно вибухне, як тільки ви розіб'єте шкаралупу або розріжете її. У кращому випадку це може створити багато безладу, в гіршому – може вас обпекти. Краще варіть яйця традиційним способом на плиті або, якщо вам доводиться використовувати для цього мікрохвильову піч, розріжте яйце на чверті, перш ніж розігрівати його.

Цілі варені яйця не варто розігрівати в мікрохвильовці
Фото: Freepik

Томатний соус

Розігрівання соусу в мікрохвильовці – досить поширена практика, але вона може призвести до безладу. Тепло та пара, що утворюються, важко виходять, тобто, коли вони прориваються, рідина розбризкується по стінках мікрохвильової печі. Зазвичай краще розігрівати соус на плиті, регулярно помішуючи, щоб запобігти утворенню пари.

Алюмінієва фольга

Струм у мікрохвильовій печі може призвести до іскріння фольги, створюючи умови для пожежі. На більш практичному рівні, їжа, загорнута у фольгу, може все одно не розігрітися або не приготуватися належним чином, оскільки промені відбиватимуться від фольги та, можливо, пошкодять вашу мікрохвильову піч.

Сирий перець

Ні за яких обставин не можна давати сирому перцю прогрітися в мікрохвильовій печі. Це тому, що перець містить сполуку, яка робить його таким гострим і пікантним — і якщо ви розігрієте його в мікрохвильовій печі, ця сполука вивільниться в закритий простір навколо нього. Щойно ви відкриєте дверцята, вивільниться пряне гаряче повітря, яке може потрапити прямо в очі, ніс, горло, легені. Набагато безпечніше запікати, готувати на грилі або обсмажувати перець.

Перець не варто розігрівати в мікрохвильовці
Фото: Pixabay

Пластикові контейнери

Якщо ви хочете розігріти залишки їжі або їжу на винос, яка лежить у пластикових контейнерах, тоді вам потрібно бути вкрай обережними. Згідно з дослідженням, опублікованим у медичному журналі Edocrinology, бісфенол А – хімічна речовина, яка часто міститься в пластиці – "пов’язана з широким спектром неінфекційних захворювань людини, що базується на даних досліджень на людях". А якщо пластик, що містить бісфенол, нагрівати в мікрохвильовій печі, існує ризик того, що невелика його кількість може потрапити у вашу їжу. Втім, існують також спеціальні пластикові контейнери, безпечні для використання в мікрохвильовій печі, тому завжди перевіряйте ваш контейнер. Якщо ви сумніваєтеся, завжди виймайте їжу з контейнера та кладіть її на тарілку.

Цілий виноград

Не так багато обставин, за яких ви захочете розігрівати виноград у мікрохвильовій печі, проте не слід цього робити в будь-якому разі. Фрукти можуть перегрітися під впливом температур на рівні мікрохвильової печі, створюючи плазмоподібну речовину. Вона не тільки м’якувата та неприємна, але й може призвести до їх вибуху в мікрохвильовій печі, коли ви помішуєте їжу або навіть коли намагаєтеся її з’їсти. Якщо ви хочете розігріти страву з виноградом, використовуйте духовку.

Виноград не варто розігрівати в мікрохвильовці
Фото: Freepik

Металеві миски та посуд

Так само, як класти фольгу в мікрохвильову піч – дуже погана ідея, вам також не варто класти туди будь-які металеві предмети, оскільки вони відбиватимуть мікрохвилі, що може спричинити дугове утворення та іскріння, а також створити небезпеку пожежі. Єдиним винятком є ​​певні металеві контейнери, призначені для використання в мікрохвильовій печі та позначені як безпечні. Зокрема, не забудьте забрати виделку з тарілки, перш ніж розігрівати її.

Заморожене м’ясо

Якщо ви використовуєте мікрохвильову піч для приготування замороженого шматка яловичини з нуля, вам, ймовірно, варто розглянути інший метод. Мікрохвильові печі, як правило, готують їжу нерівномірно, і приготування замороженого м’яса у вашій печі може призвести до того, що деякі частини залишаться неправильно приготовленими, що дозволить бактеріям процвітати, а це може призвести до небажаного харчового отруєння. Інші частини можуть пересмажитися та мати гумовий смак, тоді як загальний смак самого м’яса може змінитися. Ви можете використовувати мікрохвильову піч для розморожування м'яса або птиці – якщо у вас є режим розморожування – але уважно дотримуйтесь інструкцій у вашому посібнику та ретельно прогрійте м'ясо одразу після розморожування, щоб уникнути росту шкідливих бактерій.

Паперові пакети або картон

По-перше, вони можуть спалахнути та загорітися. По-друге, дослідження Національної медичної бібліотеки США 2020 року показує, що деякі паперові вироби містять шкідливу хімічну речовину під назвою перфторвуглецеві кислоти (PFA), яка може виділяти токсини в їжу при нагріванні. Однак деякі паперові вироби можна розігрівати в мікрохвильовій печі, зокрема паперові рушники, які часто використовуються для покриття їжі, та деякі паперові тарілки, але завжди перевіряйте, чи безпечні вони для використання в мікрохвильовій печі перед використанням, оскільки деякі можуть бути покриті тонким шаром пластику, який не слід розігрівати.

Нічого

Хоча попереднє розігрівання порожньої духовки є поширеною практикою, не вмикайте мікрохвильову піч, якщо всередині нічого немає. Промені всередині відбиються назад до магнетрона, що призведе до його перегріву та потенційного спалаху всього пристрою.

Нагадаємо, раніше Фокус писав, що:

  • Мандарин може стати кислим, якщо його було вирощено неправильно. Але за допомогою простого фокусу з мікрохвильовкою, яким користуються в Японії, фрукти можна швидко зробити солодкими.
  • Щоб відмити мікрохвильовку, налийте в миску воду і вичавіть у неї сік лимона. Так ви не тільки очистите, а й продезінфікуєте мікрохвильовку, а також усунете неприємні запахи.

Крім того, Фокус писав про прості та цікаві рецепти страв, які можна приготувати в мікрохвильовці.