Суперхижаки, а не вегетаріанці. Протягом 2 млн років люди харчувалися винятково м'ясом
Учені з'ясували, що на рослинну дієту давні люди перейшли лише 85 тис. років тому.
Учені з Ізраїлю стверджують, що люди кам'яного віку впродовж 2 млн років були суперхижаками або вищими хижаками, які харчувалися переважно м'ясом великих тварин. Про це повідомляє Times of Israel.
Дослідження було проведено Тель-Авівським університетом у співпраці з португальським Університетом Мінью. Робота ставить під сумнів ідею про те, що доісторичні люди були всеїдними і що їхні харчові звички можна порівняти з образом харчування сучасних людей.
"Наше дослідження зачіпає дуже серйозні поточні протиріччя — як наукові, так і ненаукові. Ми надаємо безпрецедентну за своєю широтою картину, яка явно показує, що люди спочатку були вищими хижаками, які спеціалізувалися на полюванні на великих тварин", — каже один з авторів дослідження професор Ран Баркай.
Раніше передбачалося, що палеолітична дієта людей складалася з овочів, фруктів, горіхів, коріння і м'яса. Але нове дослідження показує, що тільки останній пункт з цього списку був у меню печерних людей.
"Для багатьох людей сьогодні палеолітична дієта є критичним питанням не тільки по відношенню до минулого, але також щодо сьогодення і майбутнього. Важко переконати сучасного вегетаріанця, що його предки були мʼясоїдами, оскільки люди схильні плутати особисті переконання з науковою реальністю. Але наше дослідження є міждисциплінарним", — підкреслює Баркай.
Дослідники об'єднали дані про генетику, метаболізм, фізіологію, морфологію й археологію, щоб з'ясувати, чи були люди кам'яного століття винятково м'ясоїдними або всеїдними.
"Досі спроби реконструювати дієту людей кам'яного віку були засновані на порівнянні з товариствами мисливців-збирачів 20-го століття. Однак таке порівняння марне, тому що 2 млн років тому товариства мисливців-збирачів могли полювати і споживати в їжу слонів і інших великих тварин, у той час як більш пізні спільноти не мали доступу до такої різноманітності", — пояснює ще один автор дослідження Мікі Бен-Дор.
Команда досліджувала кислотність наших шлунків, яка висока навіть для хижаків, що вказує на м'ясну дієту, у якій кислота забезпечувала б захист від шкідливих бактерій.
Вони також вивчили структуру жиру в клітинах людини: як у хижаків, людський жир зберігається у великій кількості в жирових клітинах, тоді як у всеїдних тварин усе відбувається навпаки.
Крім цього, у ролі ще одного доказу вчені наводять геном людини.
"Генетики дійшли висновку, що деякі області геному людини були налаштовані на багату жирами дієту, у той час як у шимпанзе — на дієту, багату цукром", — зазначає Бен-Дор.
Вивчення ізотопів у кістках доісторичних людей також вказало на споживання м'яса з високим вмістом жиру, ймовірно, від великих тварин.
"Швидше за все, як і у випадку із сучасними хижаками, полювання було основною діяльністю людини протягом більшої частини еволюції. Інші археологічні свідчення, наприклад, інструменти для отримання й обробки рослинної їжі з'явилися на більш пізніх етапах еволюції, вони підтверджують центральну роль великих тварин у раціоні людини протягом більшої частини історії людства", — говорить Бен-Дор.
Дослідники вважають, що люди почали переходити на рослинну дієту близько 85 тис. років тому, можливо, у результаті скорочення поголів'я великих видів тварин як джерела їжі.
"Як виявив Дарвін, адаптація видів до отримання та перетравлювання їжі є основним двигуном еволюційних змін. Таким чином той факт, що люди були вищими хижаками протягом більшої частини свого розвитку, може дати уявлення про біологічні і культурні особливості еволюції людини", — підсумували вчені.