Дослідники кажуть, що під час приготування святкового столу необхідно добре провітрити будинок.
Дані нового дослідження говорять про те, що готування на Різдво призводить до максимального забруднення повітря в будинках за весь рік, пише DailyMail.
Проведене дослідження показало, що забруднення повітря в наших будинках на Різдво набагато вище, ніж у будь-який інший день року. Основною причиною цієї проблеми є приготування їжі на святковий стіл.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
У межах роботи було проаналізовано рівні забруднення приміщень майже 4 тис. домогосподарств. Науковці зі США зосередилися на великих викидах, коли кількість крихітних частинок у повітрі, званих PM2,5, сягала рівня понад 30 мікрограмів на кубічний метр повітря. Найбільша кількість таких перевищень припала на Різдво.
Різдвяний показник був на 50% вищим, ніж рівень забруднення протягом усієї зими, і приблизно вдвічі вищим, ніж цей самий показник влітку. Такі результати викликають занепокоєння, оскільки в рекомендаціях ВООЗ ідеться про те, що середньорічне значення забруднення повітря в будинках не має перевищувати 5 мікрограмів на кубічний метр повітря.
Зазначається, що PM2,5 — це мікроскопічні частинки забруднення, які досить малі, щоб потрапляти в наші легені під час дихання. Такого роду забруднення пов'язані з ризиком серцево-судинних захворювань і респіраторних захворювань.
"Оскільки зимові місяці холодніші та темніші, ми проводимо більше часу вдома і відповідно, більше готуємо вдома — і це змінює повітря в наших оселях. Наше дослідження показало, що забруднень повітря більше взимку, особливо протягом зимових свят", — каже провідний автор дослідження з Каліфорнійського університету в Берклі Девід Лундерберг.
Також дослідження показало, що більш ніж половина забруднюючих речовин потрапляє в наші будинки ззовні. Але інша частина PM2,5 з'являється безпосередньо в будинку, з якої 28% припадає на випадкові "епізодичні" дії, як-от приготування їжі та прибирання.
Пік забруднення повітря припадає на 8, 12 і 18 годину, що приблизно збігається з приготуванням їжі.
Річ у тім, що продукти харчування, які смажаться, тушкуються або підігріваються, можуть утворювати найдрібніші частинки забруднення, так само як і залишки їжі, що скупчуються в духовці або на плиті.
Експерти рекомендують людям відкривати вікна під час готування, особливо у святкові дні.
Нагадаємо, як вибрати ідеальну ялинку на Новий рік, що про це говорить наука. Дослідники дали кілька порад, які допоможуть роздобути найкраще святкове дерево, що простоїть довше і тішитиме зеленими голками.