Розділи
Матеріали

Комбуча на варті здоров'я: вчені виявили, що популярний напій корисний для кишківника

Ася Небор-Николайчук
Фото: Getty Images

Дослідники вивчали круглих черв'яків і виявили, що комбуча, напій з чайного гриба, дійсно може покращити здоров'я кишківника та знизити рівень цукру у крові. Проте вчені мають певні застереження щодо нього.

Останніми роками багато говорять про здоров'я кишківника та незліченну кількість мікробів, що живуть у ньому. Поки ми все ще з'ясовуємо, як безпечно ввести більше "хороших бактерій" у наш кишечник, увагу вчених привернув один популярний напій: чайний гриб комбуча, пише ScienceAlert.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Чайний гриб — це не просто напій; це ферментований чай, що містить дріжджі та корисні для кишківника бактерії, такі як молочнокислі мікроби. Деякі дослідження на мишах пов'язують ці бактерії з кращою переробкою жирів. Але чи справді чайний гриб може вплинути на наш кишечник? Саме це хотіли з'ясувати дослідники.

У новому дослідженні вчені вивчали круглих черв'яків, щоб побачити, чи можуть мікроби з чайного гриба оселитися в їхньому кишечнику. На диво, вони виявили, що ці крихітні організми колонізували кишечник черв'яків.

Ще цікавішим є те, що в черв'яків, яких годували цими мікробами, змінився жировий обмін. Це сталося не тому, що вони поглинали менше поживних речовин; натомість їхній кишечник почав виробляти більше білків, які допомагають розщеплювати жир.

Це відкриття допомагає зрозуміти те, як чайний гриб може впливати на здоров'я людини. Але важливо зазначити, що ми все ще перебуваємо на ранніх стадіях дослідження.

Хоча деякі дослідження на тваринах припускають, що чайний гриб може покращити здоров'я кишківника, у вчених поки що недостатньо доказів, отриманих під час випробувань на людях.

Крім того, не всі види чайного гриба однакові. Спосіб його виготовлення та зберігання може вплинути на його мікробний склад. Окрім цього, нещодавнє дослідження вказує на те, що чайний гриб може допомогти знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом.

Інше дослідження припустило, що регулярне вживання ферментованих продуктів, таких як комбуча, може збільшити різноманітність кишкових мікробів і зменшити ризик запалення.

Раніше Фокус писав про трагічне відкриття. Дослідники виявили, як саме зникла перуанська цивілізація культура Чавін.

Також ми писали про дослідження стародавньої біомаси. Вчені змогли вивчити зразок органіки віком 3,5 млрд років.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях та не суперечить їм. Текст має лише інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.