Наріжний камінь Тихоокеанського північного заходу: чому камасію вирощують упродовж 3500 років
Камасія згадується в календарях корінних народів регіону, а стадії росту рослини використовують для позначення сезонних переходів.
Дослідники з Університету штату Орегон знайшли докази того, що корінні народи Тихоокеанського північного заходу вибірково збирали їстівні цибулини камасії ще 3500 років тому. Ці знахідки проливають світло на традиційні природоохоронні знання, ілюструючи, як ці спільноти керували природними ресурсами і плекали їх протягом тисячоліть, пише SciTechDaily.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Камасія, відома своїми яскравими блакитними квітами, служить екологічним і культурним наріжним каменем на Тихоокеанському північному заході, підтримуючи різні організми і будучи невіддільною частиною багатьох культурних традицій.
Моллі Карні, провідна авторка дослідження і професорка антропології, виділила її важливість: "Якщо ви думаєте про лосося як про особливий вид, з яким люди дуже добре знайомі, то камасія — це свого роду рослинний еквівалент, — пояснює вона. — Це один з тих видів, які дійсно підтримують великі екосистеми, фундаментальний вид, з яким пов'язано все".
Камасія згадується в календарях корінних народів регіону, а стадії росту рослини використовують для позначення сезонних переходів. Вона займає важливе місце в традиційних церемоніях "Першої їжі", в яких племінні громади святкують прихід весни з першим лососем або першими їстівними корінцями після зими.
Карні пояснює, що цибулини камасії потребують двох-трьох днів запікання, щоб стати їстівними, і що після розм'якшення вони мають смак, схожий на солодку картоплю. Історично їх готували в підземних печах, викладених розпеченим камінням. Археологічні дослідження Карні включали залишки цих печей, які показали, що корінні народи мали різні методи обробки та зберігання рослини.
Проаналізувавши цибулини камасії з долини Вілламетт, яким 8 000 років, дослідники виявили, що вони зазвичай досягають розміру, придатного для збору врожаю, через три-п'ять років, залежно від умов ґрунту.
Печі для випікання рослини 4400-річної давнини виявили поблизу міста Венета, штат Орегон. Однак приблизно 3500 років тому збір врожаю став більш селективним, коли цибулини збирали на піку зрілості.
Цей період збігається з глобальними кліматичними змінами та появою пожеж низької інтенсивності в регіоні. Дослідження Карні підтверджує теорію про те, що 3-4 тисячі років тому для створення оптимальних умов для камасії та інших рослин використовували контрольовані випалювання.
Дослідження наголошує, що корінні громади не збирали врожай вибірково, щоб отримати якомога більші цибулини, а радше дбали про те, щоб рослина дозрівала протягом тривалого часу.
"Коли я отримала можливість збирати врожай разом з племінними громадами, вони пересаджували менші цибулини. Вони дійсно сіють для майбутнього врожаю, і це те, що, на мою думку, відбувалося тут", — пояснила дослідниця.
Перехід до селективного управління вимагав співпраці всієї громади, щоб залишати незрілі цибулини в землі і проводити контрольоване спалювання для підтримки здорових умов для вирощування.
"Ми маємо ці записи, які показують, що люди брали активну участь у створенні ландшафтів, які відповідали їхнім потребам, і що вони робили це протягом щонайменше 3500 років", — сказала Карні. Цей історичний прецедент виділяє важливість відновлення цих сталих практик сьогодні.
Раніше Фокус писав про те, що океанічні течії можуть призупинитися найближчим часом. Вчені впевнені, що такий розвиток подій вплине на цілу планету.
Також ми розповідали про те, якими були найбільші примати в історії та що спричинило їхнє вимирання. Вони жили у Східній частині Азії понад 2 мільйони років тому.