"Гамбіт королеви": рецензія на історичний фільм із Джудом Лоу та Алісією Вікандер

рецензія на історичний фільм із Джудом Лоу та Алісією Вікандер 2024
рецензія на історичний фільм із Джудом Лоу та Алісією Вікандер

На екрани українських кінотеатрів вийшла нова історична драма, за мотивами роману "Ферзевий гамбіт".

Напередодні в український прокат вийшла кіноадаптація роману Елізабет Фрімантл "Ферзевий гамбіт", режисера Каріма Айноуза. Головною героїнею історичної стрічки є шоста дружина деспотичного історичного садиста — Генріха VIII. Саме Кетрін Парр вдається не тільки пережити свого вінценосного благовірного, а й прожити історію з великим особистим профітом. Фокус побував на прем'єрному показі картини.

Про що фільм "Гамбіт королеви" 2024

З перших кадрів глядач потрапляє в рік 1547 від Різдва Христового. Перед нами шоста дружина короля Генріха VIII (Джуд Лоу) — Кетрін Парр (Алісія Вікандер), яка змінила "на посаді" тезку — Кетрін Говард (останній, як відомо, не вдалося зносити голови). Кетрін Парр — спокійна, врівноважена, в таємниці тяжіє до революційних ідей освіти, що геть суперечить ідеї збереження влади під диктатом її вінценосного чоловіка. Вона потай вчить майбутню Єлизавету I (дочку короля Генріха від шлюбу з Анною Болейн) робити вільні переклади Біблії на англійську мову, підтримує взаємини з подругою дитинства і, за сумісництвом, відомою в Англії єретичкою — Енн Аск'ю, колекціонує памфлети, які ганьблять британську корону.

Трейлер до фільму "Гамбіт королеви" 2024 з Джудом Лоу та Алісією Вікандер

Словом, королева Англії, в міру скромних сил, саботує позицію свого чоловіка, від чого потай, вочевидь, отримує задоволення, якого в її житті небагато. Вона так і не змогла народити спадкоємця британській короні, а Генріх терпів її за напускну покірність.

Йому було не страшно залишати дружину в ролі регента під час своєї відсутності, коли він вкотре воював із Францією. Король навіть привіз їй у подарунок екзотичного папугу, демонструючи свою найбільшу прихильність.

Однак, багатьом при дворі не до душі вплив Кетрін на чоловіка, і вона буквально перебуває в центрі численних палацових інтриг, що мають на меті дискредитувати її в очах короля. Але Кетрін розумна, спритна, вміє заводити друзів і заохочувати прихильників, крім того, в неї закоханий Том Сеймур — родич третьої дружини Генріха VIII — Джейн, яка подарувала престолу єдиного спадкоємця чоловічої статі — принца Едуарда.

Гра акторів: перевага фільму "Гамбіт королеви" 2024 року

Як у будь-якій вдалій історичній костюмованій драмі, у фільмі "Гамбіт королеви" варто, звісно ж, наголосити на роботі художників із костюмів: за яскравістю візуальної складової картина не поступається "Ще одній з роду Болейн" — все дуже фактурно й автентично, для справжніх поціновувачів історичного кіно.

На окрему увагу заслуговує Генріх VIII у виконанні Джуда Лоу: деспот, що старіє, не стриманий у їжі та алкоголі, на додачу до цього, король отримує травму ноги в одній з військових компаній, і тепер на відкритій рані, що стікає гноєм, рояться личинки мух, з якими не здатна боротися медицина 16-го століття.

Король озлоблений більш ніж звичайно, неймовірно жорстокий, хворий і поступово втрачає розум, адже інфекція з рани на нозі поступово поширюється на весь організм, і тільки неабияке здоров'я монарха допомагає йому протриматися у світі живих довше, ніж це здається логічним з огляду на тяжкість його стану. Незважаючи на більш ніж серйозні проблеми зі здоров'ям, Генріх Тюдор наполегливо виконує подружній обов'язок, сподіваючись продовжити рід, чим, раз у раз, викликає співчуття до його екранної дружини — королеви Кетрін.

Джуду Лоу вдається відтворити на екрані Генріха VIII в його найгіршій версії: він викликає щиру огиду в глядача та солідарність із героїнею Алісії Вікандер в очікуванні смерті монарха. Величезні голі тремтячі сідниці короля в кадрі, жахлива рана на нозі, жахливі підозри і ревнощі, якими він дошкуляє дружині щодня, — воістину, перед нами найвідвертіший Генріх VIII в історії кінематографа.

Зі свого боку, Алісії Вікандер дуже непогано вдалася роль терплячої королеви, готової терпіти будь-які приниження, підозри і постійно жити в небезпеці заради можливості опікуватися дітьми Генріха, з якими в неї склалися чудові стосунки. Кетрін старанно і віртуозно лавірує в потоках палацових інтриг і не полишає надії на Бога, якому вона несамовито молиться, схоже, частіше, ніж цього вимагає її прогресивний світогляд.

Чи варто дивитися фільм "Гамбіт королеви" 2024 з Джудом Лоу та Алісією Вікандер

Однозначно — так! У глядачів давно не було можливості подивитися якісну історичну драму з потужною візуальною складовою: декораціями, костюмами, локаціями, що слугують тлом для талановитої гри акторів і гідного сценарію.

Кому буде нецікавий цей фільм? Справедливості заради, варто зазначити, що для шанувальників динамічніших жанрів, картина здасться нуднуватою.

Раніше Фокус писав рецензію на фільм "Спостерігачі".