Від кохання до забуття: як італійці розлюбили популярну приправу

коріандр, історія, Італія, кулінарія, Європа, кухню, рецепт, римляни, насіння, їжа, страви, кухня, харчування, спеція, трави, листя
Фото: Pexels

Сучасні італійці вважають, що коріандр — спеція іноземного походження, проте це помилка. Давньоримські кухарі використовували його у кулінарії, а насіння коріандру знаходили по римських городищах у всій Європі.

Коли ми думаємо про італійські трави, кінза або коріандр, як правило, не є чимось першим, що спадає на думку. Однак римські кухарі V століття н. е. цінували як насіння, так і листя коріандру для приготування різноманітних страв, пише Atlas Obscura.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У кулінарній книзі Пеллегріно Артузі 1891 року "Наука на кухні та мистецтво добре харчуватися", наріжному камені сучасної італійської кухні, коріандр з'являється дуже рідко, що свідчить про зменшення його використання з часом.

Історикиня Каріма Моєр-Ноккі зазначає, що хоча коріандр все ще можна знайти в деяких італійських стравах, його використання різко скоротилося з часів Римської епохи.

Коріандр має багату історію, його вирощували по всій Європі, Азії та Північній Африці. Римляни, під впливом грецької кухні, широко використовували коріандр.

Пліній Старший відзначав його широке вирощування в римському Єгипті, а археологи знаходили насіння коріандру на римських городищах по всій Європі, що свідчить про його споживання всіма соціальними класами.

З часом різні фактори призвели до згасання популярності коріандру в Італії. На це вплинули германські племена, які не використовували його, а також вирощування відносно недалеко, що применшували престиж коріандру проти інших привезених з далеку спецій. Середньовічні італійці поділяли спеції на "солодкі" та "міцні", і коріандр належав до останніх, що призвело до зменшення його використання.

До епохи Відродження листя коріандру майже зникло з італійської кухні, хоча насіння й далі використовували, особливо в солодощах, таких як конфітюр. Становлення Франції як кулінарного лідера в XVII столітті ще більше вплинуло на італійську кухню, надаючи перевагу свіжим травам, а не сушеним спеціям.

Важливо
Хотіли зупинити легендарного раба-повстанця: знайдено давньоримську стіну з оповідей про Спартака

Сьогодні багато італійців сприймають коріандр як іноземну приправу, що демонструє те, як еволюціонують харчові вподобання. У той час як такі трави, як базилік, стали невіддільною частиною італійської кухні, коріандр залишається всього лиш приміткою в її історії.

Раніше Фокус писав про залишки дерев епохи еоцену, які дослідники виявили за Полярним колом.

А також ми розповідали про докази існування забутого середньовічного королівства у Західному Сассексі, які виявили дослідники.