Дихайте глибше: Білл Гейтс узявся за виробництво масла з повітря
Мільярдер інвестував гроші в проєкт, який створює вершкове масло з вуглекислого газу і водню.
Американський підприємець і мільярдер Білл Гейтс інвестував гроші в каліфорнійський стартап. Суть проєкту полягає у виробництві жирної пасти, схожої на вершкове масло, використовуючи лише вуглекислий газ і водень, пише New Atlas.
За словами самого мільярдера, вершкове масло буквально з повітря — це тільки початок, у розробці також перебувають молоко, морозиво, сир, м'ясо і тропічні масла.
Компанія з Сан-Хосе під назвою Savor використовує у виробництві свого "вершкового масла" термохімічний процес, який не впливає на навколишнє середовище на відміну від молочної промисловості.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
"Усі жири складаються з різних ланцюжків атомів вуглецю та водню. Savor вирішили створити ті самі вуглецеві та водневі ланцюжки, але без участі тварин або рослин. Зрештою було розроблено процес, під час якого вуглекислий газ беруть із повітря, а водень — із води. Подальше нагрівання й окислення призводить до поділу на жирні кислоти, а потім отримання і самого жиру", — пише Білл Гейтс у своєму блозі.
Згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй, на частку домашньої худоби припадає 14,5 всіх глобальних викидів парникових газів. Виробництво пальмової олії, яку використовують як альтернативу, призводить до вирубки лісів і втрати біорізноманіття.
"Ідея глобального переходу на лабораторні жири та олії може здатися дивною. Але потенціал скорочення викидів вуглекислого газу величезний. З подібними технологіями ми станемо на крок ближче до досягнення наших кліматичних цілей", — пише Гейтс.
Він також визнає, що так зване вершкове масло Savor досить легко створювати та масштабувати виробництво. Найважчим буде переконати людей замінити молочні продукти на експериментальні.
"Основне завдання полягає в тому, щоб знизити вартість, щоб такі продукти, як Savor, стали доступними для мас — або за тією ж ціною, що і тваринні жири, або навіть дешевше. У Savor є всі шанси на успіх, тому що ключові етапи процесу виробництва жирів уже застосовуються в інших галузях", — додає мільярдер.
Процес виробництва експериментальної молочної продукції не виділяє жодних парникових газів, а також не використовує сільськогосподарські угіддя. У ньому використовується менш ніж тисячна частка води порівняно з традиційним сільським господарством.
"І найприємніше полягає в тому, що в олії справді приємний смак — такий самий, як і в справжньої, тому що за хімічним складом це і є олія", — підсумував Білл Гейтс.
Нагадаємо, м'ясо, вирощене в лабораторії, стане ще смачнішим. Штучно вирощене в лабораторії м'ясо може стати ефективним способом розв'язати кліматичну кризу і врятувати мільйони тварин від бійні, але є одна проблема.