На формування кошика доведеться витратити 6-7% середньомісячної зарплати або 20-22% середньої пенсії українця.
Великодній кошик коштуватиме українцю в цьому році на 25,8% дорожче, ніж у минулому — 780 грн. Про це повідомив Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки". Для розрахунку вартості використовувалися середні ціни в Україні станом на березень.
Вартість головного компонента пасхального кошика — паски домашньої випічки — складе приблизно 120 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска коштує, як правило, дорожче. Зростання вартості паски обумовлене подорожчанням як її компонентів (яєць, цукру, борошна та вершкового масла), так і загальним спалахом цін на продукти харчування.
За оцінкою вчених, крім паски, у великодній кошик входять також яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м'який і твердий сир, хрін і сіль. Все це також подорожчало порівняно з минулим роком.
"Несподівано дорогим складником святкового кошика 2021 року стали яйця — 38 грн за десяток, що на 90% більше, ніж у березні минулого року", — йдеться в повідомленні.
Традиційно дорогими будуть м'ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) — 130 грн (230-305 грн за 1 кг) і буженина (0,5 кг) — 135 грн (230-280 грн за 1 кг). За рік вартість буженини збільшилася здебільшого в Україні на 22,7%, а домашньої ковбаси — на 10,2%. Сало (0,5 кг) коштуватиме 50 грн (90-132 грн за 1 кг).
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за сир (0,5 кг) — 120 грн (200-268 грн за 1 кг) і вершкове масло (0,5 кг) — 114 грн (180-230 грн за 1 кг). М'який сир (0,5 кг) коштуватиме 58 грн (100-120 грн за 1 кг). І тільки ціна хрону залишилася на рівні минулого року — 10-15 грн за 250 г.
У процесі поповнення кошика іншими, неосновними складниками: помідори, огірки, яблука, червоне вино — його вартість зросте до 963 грн. Це на 20,2% більше вартості кошика такого ж складу в 2020 році.
"Загальна вартість великоднього кошика становить 6-7% середньомісячної заробітної плати українця і 20-22% середньої пенсії, тобто він залишається доступним для переважної більшості наших співгромадян", — вважають вчені.
Нагадаємо, станом на 9 квітня ситуація на ринку продуктів харчування залишається "стабільною". Такий висновок зробили в Кабміні за результатами моніторингу цін на продукти. "Дефіциту продуктів на внутрішньому ринку не спостерігається, також відсутні значні цінові коливання", — заявили в уряді. Для моніторингу ситуації на ринку була визначена 21 товарна позиція, враховуючи продукти "борщового набору".
Держстат також повідомив, що інфляція на споживчому ринку в березні проівняно з лютим склала 1,7%, з початку року — 4,1%. За три місяці ціни на продукти харчування в річному вираженні зросли на 8,8%. Найбільше подорожчали яйця (78,9%), цукор (60,4%) і соняшникова олія (36,5%). Подешевшали тільки овочі (на 8,8%).
Правління Національного банку 15 квітня підвищило облікову ставку на 1 п. п. — до 7,5% річних. "Цей крок спрямований на поступове уповільнення інфляції в другому півріччі 2021 року та повернення її до мети 5% вже в першому півріччі 2022 року", — повідомила прес-служба банку.