Коньяк та шампанське в Україні більше не вироблятимуть: експерти назвали причини
Депутати ВРУ ухвалили за основу проєкт закону про виноград та продукти виноградарства, що націлений привести у відповідність норми галузевого законодавства з міжнародними вимогами. Водночас документ унеможливлює використання українськими виробниками у назві продукту слів "коньяк" чи "шампанське".
З метою імплементації Регламентів та Постанови ЄС щодо ведення виноградарства та виноробства, уряд підготував ініціативу №9139 про виноград та продукти виноградарства. Документ чекає на друге читання. Про це пише Фокус у новій статті "Неякісні вина зникнуть з полиць. Що планують змінити для виноробів України".
"9 серпня проєкт закону №9139 про виноград та продукти виноградарства було ухвалено за основу. Його метою є приведення норм вітчизняного законодавства про виноградарство у відповідність до вимог ЄС. А тому вводяться нові терміни та визначення, створюється класифікація сортів винограду та визначаються вимоги до виробництва ароматизованих винних продуктів, — розповідає Фокусу Андрій Шабельніков, керівний партнер АО "EvrikaLaw". — Встановлюються стандарти для перевірок виноробного виробництва та визначаються установи, їхні повноваження та зона відповідальності за порушення законодавчих вимог. Проєкт також передбачає створення єдиної бази виробників винограду та виноробної продукції, а також власників виноградних ділянок та створює сприятливі умови для розвитку малих виробництв виноробної продукції в Україні".
Зокрема, проєктом закону пропонується привести терміни та визначення, класифікацію сортів винограду та вимоги до виробництва продуктів виноградарства та виноробства у відповідність до вимог, прийнятих в країнах ЄС; визначити механізм захисту на території України географічних зазначень та ін.
Так, законопроєкт унеможливлює використання українськими виробниками у назві продукту слів "коньяк" чи "шампанське", на чому давно наполягали в ЄС. "В Україні в 2005 році ухвалено закон "Про виноград та виноградне вино", який набрав чинності з 1 січня 2006 року, — розповів Фокусу Володимир Зубар, керівний партнер юридичної фірми "Юрлайн". — Це був досить прогресивний крок, коли Україна заявила про себе як виноробна держава і врегулювала питання виробництва виноробної продукції на законодавчому рівні. В цьому законі, як компромісний варіант, було врегульовано питання використання таких назв, як "коньяк" та "шампанське". На перехідний період українські виробники могли використовувати в назві цих продуктів термін "коньяк України" та "шампанське України". Це питання було камнем спотикання на шляху до асоціації України з ЄС, але розроблений проєкт Закону України "Про виноград та продукти виноградарства" забороняє використання українськими виробниками у назві продукту слів "коньяк" чи "шампанське".
Законопроєкт №9139 передбачає створення єдиної бази виробників винограду та виноробної продукції, що допоможе посилити контроль за галуззю
Загалом євроінтеграційний законопроєкт націлений на покращення системи контролю за якістю продукції виноробних підприємств. "Наші виробники мають інтегруватися під ці нові реалії, — каже Фокусу голова ГС "Укрсадвинпром" Володимир Печко. — З низки питань є терміни для адаптації — треба підготуватися — наприклад, докупити обладнання… Сьогодні є державна підтримка для виноробного сектору і дотації на садівництво виноградників і на перероблення винограду".
А от виробникам інших видів спиртних напоїв сподіватися на державну підтримку не довелося. "Коли ухвалювали закон про географічні зазначення, у ньому були норми, які сильно негативно впливали, наприклад, на виробництво коньяку і бренді в Україні. Держава ухвалила такий закон, в якому ми маємо за декілька років наш ємнісний парк, в якому витримуємо коньяки і бренді, повністю перевести на дубову тару. Якщо ми історично витримували бренді і коньяки в емальованій тарі в контакті з дубом, то зараз ми маємо інтегруватися в те, що повністю треба змінювати ємнісний парк. Рішення цієї ситуації немає, за які гроші закупити дубові діжки. Деяким підприємствам треба інвестувати мільйони доларів. На жаль, цим підприємствам держава не допомагає ніяк", — зазначив Печко.
Нагадаємо, рівень споживчої інфляції в річному вимірі в Україні минулого вересня становив 7,1%, що істотно нижче липневого прогнозу Національного банку України. За даними Держстату, у вересні ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 11,6%, як порівняти з вереснем 2022-го.
Також Фокус писав, що набрала чинності Постанова Кабміну з офіційним списком предметів, які заборонено надсилати поштою. Серед них — алкогольні напої із вмістом етилового спирту понад 8,5 відсотка об'ємних одиниць.