Олів'є популярний не лише в Україні, а й Іспанії, там його називають Ensaladilla rusa, але готують без ковбаси.
Олів'є, за легендою, вигадали в дореволюційному ресторані "Ермітаж". Тільки тоді він не був настільки простим у приготуванні. До нього входили омари, куріпки та інші ексклюзивні інгредієнти. Але оригінальний рецепт вже давно втрачено, а олів'є, яке готували на всі свята в СРСР, популярне досі.
І щось схоже готують і в Іспанії. Там його називають Ensaladilla rusa, але рецепт відрізняється від загальновідомого олів'є. Адже навіщо класти ковбасу в салат у країні, де багато риби?
Іноді в Іспанії цей салат готують із буряком, а іноді замість тунця додають невеликі креветки. Також його подають із хлібними паличками. Мариновані огірочки теж потрапляють у салат, як і свіжий зелений горошок, але іноді їх замінюють на маленькі гострі перчики.
Як приготувати іспанський олів'є, розповіли на кулінарному сайті Cooki Doo.
Іспанська олів'є
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 3 яйця;
- 2 банки тунця в оливковій олії;
- 10 оливок з анчоусами;
- 10 маленьких огірків;
- 230 г майонезу;
- 1 зубчик часнику;
- 1 чайна ложка лимонного соку;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- сіль та перець до свого смаку;
- щіпка солодкої паприки;
- 1 столова ложка нарізаної петрушки.
Відваріть картоплю в мундирі, остудіть, зніміть шкірку і наріжте кубиками. Також вчиніть і з морквиною.
Відваріть яйця круто. Остудіть і почистьте, а потім наріжте кубиками.
Цибулю наріжте дрібними кубиками, огірочки — соломкою. Оливки розріжте навпіл. Розімніть тунець вилкою.
У невеликій чашці змішайте майонез, часник, лимонний сік, оливкову олію, сіль, перець та паприку. Це буде ваш соус для салату.
У великій мисці змішайте картоплю, моркву, цибулю, тунець, огірочки та оливки. Додайте соус і обережно перемішайте, щоб усі інгредієнти були покриті соусом.
Викладіть салат на велике блюдо чи тарілку. Прикрасьте зверху яйцями та посипте петрушкою. Подавайте холодним або за кімнатної температури з хлібом або крекерами.
Нагадаємо, раніше Фокус писав про те, як був придуманий салат олів'є і як він відрізняється від того, що ми готуємо зараз.