"Бабусин торт", або "Торт Нонни", — це справжній солодкий символ Італії.
Пісочне тісто з найніжнішою кремовою начинкою. "Бабусин торт" (Torta della nonna) готують по всій Італії, але особливо часто — в Лігурії і Тоскані.
Це простий і дуже смачний десерт: хрустке пісочне тісто поєднується з ніжним заварним кремом і прикрашене підсмаженими горішками. В оригіналі використовуються кедрові горішки, але підійдуть і будь-які інші, які є у вас під рукою.
А в Неаполі бабусі додають у цей торт сироп і вишні. Словом, це дуже італійська страва, яку варто спробувати. Рецепт був опублікований на кулінарному сайті Ho voglia di dolce.
Інгредієнти розраховані на форму діаметром 22 см.
"Бабусин торт"
Інгредієнти:
- 450 г борошна;
- 3 яйця;
- 150 г цукру;
- 150 г вершкового масла;
- 1 чайна ложка тертої цедри лимона;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- 4 жовтки;
- 40 г крохмалю;
- 100 г цукру;
- 400 мл молока;
- 25 г горіхів (в ідеалі — кедрових);
- цедра одного лимона (зрізана стрічкою для аромату);
- цукрова пудра.
Приготування торта почніть із приготування пісочного тіста. Насипте борошно та цукор на дошку або на будь-яку рівну поверхню, зробіть у центрі заглиблення та покладіть туди нарізане шматочками вершкове масло, яйця, цедру лимона тарозпушувач. Акуратно перемішуйте, додаючи борошно з країв і вимісіть щільне еластичне тісто.
Сформуйте з тіста кулю, загорніть її в харчову плівку та залиште в холодильнику на 30 хвилин.
Тоді приготуйте заварний крем. Змішайте яєчні жовтки з цукром, додайте крохмаль до отримання однорідної маси. Нагрійте цедру лимона в гарячому молоці та тримайте її в настої близько десяти хвилин.
Потім приберіть цедру, влийте ароматизоване молоко в яєчну суміш і перемішайте.
Вилийте суміш у каструлю та варіть на середньому вогні, постійно помішуючи дерев'яною ложкою, поки заварний крем не загусне.
Коли все буде готово, покладіть його в миску, накрийте харчовою плівкою, щоб вона стикалася з кремом, і дайте йому охолонути.
Тепер візьміть пісочне тісто, розділіть його на 2 частини та на присипаній борошном дошці розкачайте у два диски.
За допомогою качалки, посипаної борошном, підніміть тісто й викладіть ним форму, змащену олією.
Зубцями виделки наколіть поверхню тіста й вилийте всередину заварний крем.
Накрийте ще одним диском тіста, обріжте краї, видаляючи зайве тісто, і защипніть краї зубцями виделки.
Розподіліть кедрові горішки по всій поверхні, злегка притискаючи руками, щоб вони приклеїлися до пісочного тіста. Випікайте "Бабусин торт" у розігрітій до 180 градусів духовці близько 40 хвилин. Вийміть його з духовки, дайте йому охолонути, посипте поверхню ванільною цукровою пудрою та подавайте.
Якщо вам подобаються смачні торти, то приготуйте смачний торт із апельсиновим кремом.