Цей пиріг зазвичай готують на узбережжі Амальфі і спекти його неймовірно просто.
З рецептом цього Амальфітанського пирога ми вирушаємо в подорож до Кампанії, країни пасти та багатьох інших делікатесів із вічними смаками, рецепти яких ревно охороняються в цьому регіоні. Це не типова страва, а десерт, який отримав таку назву, ймовірно, через використовувані та поєднувані інгредієнти. М'яка й ароматна випічка містить заварний крем зі смаком лимона, що приховує в собі перлину десерту: вишню в сиропі.
Фактично, крем і чорна вишня — це одне з класичних поєднань південної кондитерської випічки, зокрема Апулії та Кампанії. Схожий солодкий пиріг, до слова, готують і в Польщі. Інгредієнти розраховані на форму діаметром 24 см. Рецептом поділилися на сайті Giallo Zafferano.
Солодкий пиріг із вишнею
Інгредієнти:
Для тіста:
- борошно 300 г;
- яйця (близько 2) 110 г;
- холодне вершкове масло з холодильника 150 г;
- цукор 150 г;
- цедра лимона;
- сіль до 3 г;
- розпушувач для тортів 1 ч. л.
Для крему:
- вишня в сиропі 120 г;
- молоко 370 г;
- яєчні жовтки (близько 4) 60 г;
- цукор 150 г;
- борошно 40 г;
- цедра лимона.
Щоб приготувати пиріг "Амальфі", насипте борошно та розпушувач у чашу міксера з насадкою-лопаткою. Додайте холодне вершкове масло з холодильника, нарізане шматочками. Перемішайте, потім додайте цукор і сіль.
Знову перемішуйте, поки не отримаєте борошнисту розсипчасту суміш, потім приправте її цедрою половини лимона і влийте яйця.
Місіть, поки суміш не стане щільною і добре перемішаною. Потім покладіть тісто на робочу поверхню, злегка попрацюйте руками, щоб сформувати кулю і накрийте харчовою плівкою. Дайте йому постояти в холодильнику щонайменше 1 годину.
Тим часом приготуйте заварний крем: у каструлю вилийте яєчні жовтки і цукор, перемішайте лопаткою і потім додайте борошно.
Перемішайте до отримання гладкої та щільної суміші.
Тепер в іншій каструльці нагрійте молоко, приправлене цедрою лимона. Коли воно закипить, спочатку вилийте невелику кількість яєчної суміші, помішуючи лопаткою, щоб вона розчинилася. Потім додайте все інше і перемішайте. Відправте каструлю на вогонь і дайте крему загуснути на помірному вогні, постійно помішуючи, доки він не стане кремовим і щільним.
Перекладіть крем у миску, наповніть ще одну, більшу, кубиками льоду і поставте миску з кремом на лід.
Потім накрийте крем харчовою плівкою. Так він швидко охолоне, не втративши колір і консистенцію. Коли охолоне, залиште застигати в холодильнику на 1 годину.
Тепер дістаньте тісто, візьміть 2/3 порції і розкачайте качалкою до товщини приблизно 3 мм. Перекладіть отримане тісто у форму для тарта діаметром 24 см, бажано зі знімним дном. Переконайтеся, що тісто добре приклеїлося до дна і боків, потім видаліть зайве тісто з країв.
Наповніть корж кремом, рівномірно розподіляючи його лопаткою. Злийте з вишні сироп і розмістіть ягоди на кремі в довільному порядку.
Візьміть тісто, що залишилося, і обрізки тіста. Розкачайте качалкою до товщини 3 мм і наріжте смужки завширшки близько 1 см.
Покладіть смужки на пиріг похило, накладаючи їх одна на одну, щоб вийшов ромбоподібний візерунок.
Прикрашання закінчено, готуйте пиріг у духовці на середній полиці за температури 180° 35 хвилин. Після приготування дістаньте амальфітанський пиріг із духовки, дайте охолонути, потім подавайте, посипавши цукровою пудрою.
Ви також можете місити вручну: але в цьому разі вам доведеться діяти дуже швидко, щоб не перегріти олію.
Також ви можете приготувати дуже смачний пиріг із ягодами — крамбл. Це справді найпростіший рецепт пирога на світі.