"Дайте мені побільше їжі, від якої худнуть!" — ця фраза з популярного гумористичного серіалу "Альф" якнайкраще ілюструє поняття "суперфуд". Йдеться про продукти харчування, власне факт споживання яких більшість людей вважають корисним для організму.
Судячи з результатів нещодавніх досліджень Nielsen Ukraine, питання здорового харчування для наших співвітчизників зараз актуальніше, ніж будь-коли. 38% опитаних зізналися, що карантинні обмеження обернулися для них відчутним збільшенням у вазі. 24% почали більше їсти, інші, швидше за все, набрали зайві кілограми через нестачу руху. 44% зазначили, що почали частіше готувати вдома, — цілком передбачувано, якщо врахувати, що за минулий рік ми пережили кілька карантинів різного ступеня суворості.
Чи варто дивуватися, що, неабияк втративши в грошах за останній рік, українці все ще готові купувати зовсім недешеві продукти, які вважаються корисними.
Маркетологи грають на почутті провини споживача, який в глибині душі усвідомлює, що веде не найбільш здоровий спосіб життя
Для жителів пострадянських країн уявлення про добробут і успіх традиційно асоціюється з можливістю купувати якусь особливу їжу. Так у смаках і бажаннях сучасних людей луною озивається памʼять поколінь, для яких доступ до дефіцитних продуктів автоматично означав наявність корисних звʼязків і значущий соціальний статус. Щоправда, тоді йшлося про делікатеси, які не надходили в звичайні магазини, а сьогодні — про їжу, яка вважається виключно корисною.
Найчастіше маркетологи, які просувають такі продукти, грають на почутті провини споживача, який в глибині душі усвідомлює, що веде не найбільш здоровий спосіб життя, але не може або не хоче системно його змінити. Не так-то й легко кинути палити, перекроїти свій розклад, відновити правильний режим сну, змусити себе харчуватися за графіком і регулярно отримувати збалансоване фізичне навантаження. Набагато простіше купити і зʼїсти один із тих продуктів, які рекламують як символи здорового харчування. Набір цих символів змінюється раз на пʼять років — приблизно з такою періодичністю в світі зʼявляються і популяризуються нові healthy food теорії.
Виникають вони, звичайно, не на порожньому місці. В основі багатьох лежать реальні наукові дослідження. Однак коректний виклад результатів таких досліджень зазвичай не гармонує з рекламними слоганами і погано піддається популяризації. Унаслідок чого масова аудиторія, як правило, засвоює дві-три вирвані з контексту тези і починає вірити в чудодійну силу їжі або напою, які просувають. Справедливості заради зазначимо, що майже у всіх цих продуктах і справді чимало корисних властивостей, але кожен із них потрібно використовувати з поправкою на безліч нюансів, про які в рекламі нічого не говорять.
Насіння чіа
Винятковою популярністю цей суперфуд зобовʼязаний головним чином досить високому вмісту поліненасичених жирних кислот омега 3. Ця речовина не синтезується в потрібній кількості в людському організмі, але входить до складу клітинних мембран кровоносних судин, тому ми повинні отримувати її з їжею. Якщо в дитинстві батьки примушували вас ковтати рибʼячий жир, мета цього болісного заходу полягала саме в тому, щоб заповнити нестачу омега 3.
Насіння чіа вважаються хорошим джерелом рослинного білка, але важливо памʼятати, що вуглеводів у них удвічі більше. Якщо, наприклад, страва планується на вечерю або має стати частиною низковуглеводної дієти, чіа краще не захоплюватися. Втім, у цій диво-їжі є і більш важливі мінуси. Наприклад, вона часто викликає алергічну реакцію. Деякі з речовин, які містяться в ній, володіють властивістю розрідження крові, вони заборонені тим, хто приймає аспірин або інші препарати тієї ж медикаментозної групи. Насіння чіа можуть бути небезпечні для людей зі зниженим артеріальним тиском.
Куркума
Спеція із сімейства імбирних використовується в безлічі страв індійської кухні — не в останню чергу тому, що володіє знезаражувальною і протизапальною властивістю. У давнину в Індії куркума вважалася універсальними ліками для бідних, вона допомагала перетравлювати грубу їжу та справлятися з бактеріальними інфекціями — наслідками антисанітарії. У ній дійсно багато корисних складників: залізо, йод, кальцій. І те, що куркумін — потужний стимулятор імунної системи, теж правда, але саме тому він може бути небезпечний для алергіків і людей, які страждають іншими аутоімунними порушеннями.
Кіноа
Дуже популярна серед тих, хто прагне схуднути. При порівняно невеликій калорійності вона відрізняється високим вмістом рослинного білка. Саме через білок дієтологи часто рекомендують її веганам. Кіноа містить речовини, що знижують апетит і підсилюють метаболізм. До того ж одна порція цього суперфуду забезпечує добову дозу кальцію. Той, кому доводилося дотримуватися жорсткої дієти для "сушки", напевно помічав, як псуються при цьому волосся і нігті, і кіноа якраз допомагає їх зміцнити без істотного підвищення калорійності.
Однак важливо не захоплюватися цим специфічним продуктом. По-перше, він містить сапоніни, які токсичні. По-друге, поїдаючи занадто багато кіноа, можна спровокувати утворення каменів. Тим, у кого вже є жовчнокамʼяна хвороба, цей продукт протипоказаний, при гастриті та панкреатиті його теж забороняють.
Матча
Цей варіант порошкового чаю активно рекламують як природний і нешкідливий спосіб позбутися від поганого настрою, стимулювати роботу мозку, поліпшити концентрацію уваги та працездатність. Раз у раз миготять публікації про те, що матча гальмує старіння організму і захищає шкіру від впливу ультрафіолетових променів.
Тут більше питань, ніж відповідей. Відомо, що завдяки високому вмісту кофеїну цей напій дійсно активізує роботу мозку. З тієї ж причини такою властивістю володіє кава і зелений чай. Решта — здебільшого припущення, які важко довести.
Відмінність порошкового чаю в тому, що його споживають ніби разом із заваркою, тому ми отримуємо максимум того, що було в листі. На жаль, це стосується не тільки корисних, але й шкідливих речовин, а листя чаю абсорбують свинець з навколишнього середовища, і, якщо занадто захопитися матчею, є ризик отримати отруєння. Крім того, цей порошковий чай, як і будь-який продукт із високим вмістом кофеїну, небезпечний для гіпертоніків.
Полба
Рис, споріднений з пшеницею, але набагато менш вигідний з точки зору сучасного сільськогосподарського виробництва, ось пшениця його і витіснила з полів. Кілька десятиліть тому жито повернулося на ринок як елітна альтернатива пшениці. Віяння це йде із Заходу, тому навіть у нас багато продавців використовують англійську назву злаку — spelt (спелта).
Корисні властивості у полби дійсно є. По-перше, це високобілковий злак. По-друге, його глікемічний індекс — 40, а значить вуглеводи, що містяться в ньому, всмоктуються повільно і не викликають різкого підвищення рівня цукру в крові, такі "довгі вуглеводи" зазвичай рекомендують тим, хто хоче схуднути. У полби багато клейковини, а в ній, як відомо, присутні 18 цінних амінокислот, яких не буває в продуктах тваринного походження.
Але цей суперфуд може нашкодити людині, в якої є проблеми зі шлунком, кишечником або дванадцятипалою кишкою. Втім, навіть здоровій людині варто споживати полбу дуже помірно. Якщо захопитеся, реакцією, швидше за все, буде діарея, метеоризм або висип.