Розділи
Матеріали

Кладезь витаминов на каждом столе: что стоит знать о пользе яблок

Фото: Getty Images

Щоденне вживання хоча б одного яблука не тільки зміцнює імунітет, але і здатне захистити від серйозних захворювань, серед яких діабет, рак і проблеми із зайвою вагою.

Яблука — один з найдоступніших і популярних фруктів, який є справжньою скарбницею здоров'я, що містить антиоксиданти, вітаміни, харчові волокна і низку інших поживних речовин.

Завдяки наявності поживних речовин яблука допоможуть не тільки зберегти міцне здоров'я, а й здатні запобігти цілій низці захворювань. Зокрема вони допомагають знизити ризик раку, ожиріння, серцевих захворювань, діабету та ряду інших станів.

Невичерпне джерело клітковини

Яблука багаті клітковиною, вітамінами і мінералами, які корисні для здоров'я, а також антиоксидантами. Останні допомагають нейтралізувати вільні радикали — реактивні молекули, які можуть утворюватися в результаті природних процесів і тиску навколишнього середовища. Якщо в організмі їх накопичується занадто багато, підвищується ризик окислювального стресу і пошкодження клітин. Це може провокувати рак, діабет та інші захворювання.

У яблуках містяться такі антиоксиданти як кверцетин, катехін, флоридин, хлорогенова кислота, кожен з яких по-своєму незамінний.

Так, у процесі лабораторного дослідження 2019 року вчені дійшли висновку, що кверцетин має нейропротекторну дію. Отже, це може допомогти запобігти віковій втраті нейронів. Досліди, проведені на мишах чотирма роками раніше, показали, що додавання кверцетину у високих дозах захищає клітини від ушкоджень, що призводять до хвороби Альцгеймера.

Регулярне споживання яблук зменшує ризик інсульту

Ще у 2000 році вчені провели дослідження, в результаті якого на підставі даних 9208 осіб з'ясували, як вживання цього фрукту людьми віком від 28 років впливає на ризик інсульту. Виявилося, що у тих, хто їв найбільше яблук, ризик тромботичного інсульту був нижчим. Люди, які споживають найбільше клітковини, яка міститься в яблуках, мають нижчий ризик серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця та інсульту.

Яблуко вагою 180 грамів забезпечує організму людини 4,37 гр клітковини. Це приблизно 13-20% від щоденної потреби. Крім того, одне яблуко на день — це 9-11% добової потреби у вітаміні С, а також 4% добової потреби в калії, який допомагає розслабити кровоносні судини, знижуючи ризик високого кров'яного тиску і серцево-судинних ускладнень.

Фото: Getty Images

Удар по холестерину

Дослідники стверджують, що вживання сирих яблук знижує рівень холестерину, проте прозорий яблучний сік не робить аналогічного впливу. Таким чином, автори дослідження, проведеного у 2017 році, зробили висновки, що саме клітковина в яблуках допомагає знизити рівень холестерину.

Яблука і цукровий діабет

У 2013 році дослідження населення показало, що люди, які замінювали три порції фруктового соку в тиждень такою ж кількістю цілісних фруктів, включаючи яблука, мали на 7% нижчий ризик розвитку діабету 2 типу, ніж ті, хто не їв фрукти.

Ті ж, хто вже страждає на діабет і дотримується дієти з високим вмістом клітковини, також можуть мати нижчий рівень цукру в крові.

Вживання яблук, стверджують вчені, може допомогти знизити ризик раку легенів, раку грудей і колоректального раку, а також інших типів онкології. Крім того, клітковина знижує ризик раку товстої кишки.

Користь яблук у боротьбі з ожирінням

Згідно з дослідженням, проведеним на гризунах у 2019 році, яблука містять біоактивні сполуки, які сприятимуть розвитку корисних кишкових бактерій, що може допомогти поліпшити здоров'я людей з ожирінням.

Клітковина допомагає людині довше відчувати себе ситим, що знижує ймовірність переїдання.

У яблуках містяться речовини, що сприяють боротьбі із зайвою вагою
Фото: ТСН

Прихована загроза

Незважаючи на всю користь яблук, є кілька моментів, які варто враховувати при вживанні цього фрукта. Так, насіння яблук містять ціанід. Проковтування цілих насінин навряд завдасть шкоди, але жування і ковтання великої кількості насіння яблука може бути небезпечним для здоров'я.

У деяких людей після вживання яблук може виникнути алергічна реакція. Будь-кому, хто відчуває кропив'янку, набряк або утруднене дихання, варто негайно звернутися за медичною допомогою.

Фото: Getty Images

У минулому була широко поширена думка, що вживання яблука може допомогти видалити зубний наліт із зубів. Однак дослідження не знайшли переконливих доказів цього. Такий ефект з більшою імовірністю матиме регулярне чищення зубів. Крім того, кислотність яблук може сприяти утворенню зубного нальоту. Тому людям варто полоскати рот водою або чистити зуби після того, як з'їли яблуко.

Яблука можуть становити серйозну небезпеку для маленьких дітей, які ще не вміють жувати, і для людей похилого віку, які жувати вже не можуть. Вони ризикують вдавитися шматочком яблука. Тому для них краще буде вживати яблука у вигляді пюре.

Раніше про користь яблук розповідала колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. За її словами, ці фрукти будь-якого кольору і сорту, особливо зелені, є вкрай корисними, і українцям варто їсти їх щодня.