Варення з кульбаб допомагає у боротьбі з низкою хвороб, а також тонізує і наповнює енергією.
Травень — пора активного цвітіння кульбаб. Не всі знають, що жовті квіти, які нагадують сонце, — чудовий інгредієнт для не менш яскравого та смачного варення, яке не тільки нагадує за смаком мед, але й може похвалитися лікувальним ефектом. Квіти містять фосфор, калій, кальцій, залізо, цинк і марганець, також до їх складу входить невелика кількість йоду, селену, міді й інших мікроелементів. У них досить багато вітамінів групи В, аскорбінової кислоти і бета-каротину. Тому баночка варення — це справжня вітамінна бомба.
Чим же корисне кульбабове варення? Воно тонізує, стимулює нервову систему, покращує обмінні процеси, очищає від токсинів організм і зупиняє запальні процеси. Крім того, варення з кульбаб допомагає для лікування захворювань печінки, знижує кислотність шлунка та має низку інших корисних властивостей.
Варення з кульбаб
Для приготування нам знадобиться:
- квіти кульбаби — 400 шт;
- вода — 1 л;
- цукор — 1,2 кг;
- лимонна кислота — 1 ч. л.
Спосіб приготування:
В емальовану каструлю або каструлю з нержавної сталі скласти пелюстки квітів, не промиваючи їх. Це важливо, оскільки в процесі промивання нектар і пилок змиються, і продукт втратить цілющі властивості.
Залити вміст водою, довести до кипіння, варити 10 хвилин. Потім додати лимонну кислоту та кип'ятити на слабкому вогні ще 25 хвилин.
Зняти каструлю з вогню, процідити відвар, використані пелюстки викинути. У рідину, що залишилася, додати цукор, розмішати і знову поставити на вогонь. Довести до кипіння та варити на слабкому вогні 40-50 хвилин. Чим довше маса вариться, тим густішою вона буде.
Готове варення розлити по скляних банках і закатати. Воно добре зберігається і під поліетиленовими кришками у погребі чи холодильнику.
Відкриваючи баночку варення, варто пам'ятати поради лікарів: з'їдати не більше 3 ложок на день. Найкраще додавати його до чаю.
Як приготувати ідеальний курячий бульйон.