Корисно для мозку: 7 протизапальних продуктів, які потрібно їсти щодня
Від харчування безпосередньо залежить не тільки ваша фігура і здоров'я загалом, воно також має великий вплив на здоров'я мозку. Які протизапальні продукти потрібно регулярно їсти, щоб подбати про здоров'я мозку.
Мозок — командний центр нашого організму і для його оптимального функціонування важливе постійне надходження поживних речовин. Продукти, які ми їмо, відіграють вирішальну роль у поліпшенні когнітивних функцій і зниженні ризику нейродегенеративних захворювань, тим самим формуючи здоров'я і життєздатність нашого найважливішого органу. Про те, які продукти можна додати у свою тарілку для здоров'я мозку, пише She Finds.
У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!
Шпинат
Шпинат відіграє важливу роль у підтримці функції мозку і зниженні ризику когнітивних захворювань Багатий вітамінами, мінералами й антиоксидантами, шпинат має безліч переваг. Джессі Федер пояснює: "Шпинат багатий клітковиною та іншими поживними речовинами, включно з вітамінами А, С, К, фолієвою кислотою, залізом і кальцієм. Велика кількість антиоксидантів чудово підходить для боротьби із запаленнями в усьому організмі, включно з мозком і серцем".
Ба більше, велика кількість вітаміну К у шпинаті безпосередньо пов'язана з поліпшенням когнітивних функцій і здоров'я серцево-судинної системи. Дослідження показали, що регулярне вживання листової зелені може допомогти уповільнити вікове зниження когнітивних функцій та захистити від нейродегенеративних захворювань.
Чорниця
Чорниця, яку часто називають суперпродуктом, не тільки смачна, а й неймовірно корисна для здоров'я мозку і знижує ризик когнітивних захворювань. Ці маленькі ягоди, наповнені антиоксидантами, мають протизапальні властивості, які можуть принести користь різним аспектам нашого самопочуття. "Чорниця — один із фруктів із високим вмістом антиоксидантів, який також багатий на клітковину та інші поживні речовини, включно з вітамінами С, А, К, калієм і марганцем. Велика кількість антиоксидантів чудово підходить для боротьби із запаленнями в організмі, включно з мозком та серцем", — каже Федер.
Крім того, чорниця містить сполуки, які пов'язані з поліпшенням когнітивних функцій і пам'яті. Регулярне вживання чорниці допомагає сповільнити вікове зниження когнітивних функцій і ризику нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.
Лосось
Лосось, жирна риба, багата на жирні кислоти омега-3, відома своїми численними перевагами для здоров'я, включно з підтримкою функцій мозку та зниженням ризику когнітивних захворювань. Лосось, наповнений високоякісним білком, антиоксидантами та поживними речовинами, вважається білковим суперпродуктом. "Лосось — це білковий суперпродукт із дуже високим вмістом корисних жирів, антиоксидантів і поживних речовин, включно з B6, B12, селеном, ніацином, фосфором, тіаміном і пантотеновою кислотою", — каже Федер. Протизапальні властивості лосося можуть допомогти знизити ризик нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.
Авокадо
Авокадо є джерелом поживних речовин, що підтримують здоров'я мозку і знижують ризик когнітивних захворювань. Багатий корисними для серця мононенасиченими жирами, авокадо може сприяти зниженню рівня холестерину і поліпшенню здоров'я серцево-судинної системи.
Крім того, високий вміст вітамінів, особливо вітаміну К і фолієвої кислоти, підтримує здоров'я мозку і когнітивні функції. Дослідження показали, що авокадо може допомогти поліпшити пам'ять і концентрацію, а також знизити ризик вікового зниження когнітивних функцій.
Грецький йогурт
Грецький йогурт не тільки смачний, а й сповнений корисних властивостей. Він багатий на білок і пробіотики, пропонує безліч переваг для здоров'я. Федер підкреслює його протизапальні властивості: "Грецький йогурт має протизапальні властивості завдяки великій кількості пробіотиків і корисних бактерій".
Пробіотики, що містяться в грецькому йогурті, сприяють оздоровленню травної системи, покращуючи здоров'я кишківника і засвоюючи поживні речовини. Це, своєю чергою, може допомогти зменшити запалення в усьому організмі.
Куркума
"Куркумін може допомогти поліпшити функцію мозку за рахунок зниження окисного стресу", — підкреслює доктор Пол Дайдон. Потужна антиоксидантна властивість куркуміну відіграє ключову роль у захисті клітин мозку від ушкоджень, спричинених вільними радикалами, тим самим підтримуючи когнітивні функції і знижуючи ризик зниження когнітивних функцій.
Вважається, що хронічне запалення відіграє значну роль у розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера. Зменшуючи запалення в мозку, куркума може допомогти знизити ризик цих захворювань та поліпшити загальний стан здоров'я мозку.
Кориця
"Доведено, що кориця покращує когнітивні функції й знижує маркери запалення в мозку", — говорить доктор Дайдон. Крім чудового смаку, кориця є фантастичною протизапальною спецією, що пропонує ефективний спосіб підтримати здоров'я мозку.
Дослідження засвідчили, що кориця містить сполуки з нейропротекторними властивостями, які допомагають захистити клітини мозку від ушкоджень і поліпшити когнітивні функції. Крім того, її протизапальні властивості сприяють зменшенню маркерів запалення в головному мозку, потенційно знижуючи ризик нейродегенеративних захворювань.
Нагадаємо, вчені назвали 7 продуктів, які можуть уповільнити старіння мозку.
Раніше Фокус писав про те, чи зміцнюють фізичні вправи функції мозку і які саме вправи можуть підвищити його ефективність.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця