Розділи
Матеріали

Проблеми з травленням і здуття живота: 4 види хліба, які краще не їсти

Оксана Москаленко
Фото: Freepik | Найшкідливіші види хліба

Оброблений хліб може суттєво вплинути на здоров'я кишківника, спричиняючи різноманітні проблеми з травленням і призводячи до неприємного здуття живота. Дізнайтеся, які види хліба краще виключити з раціону, а які, навпаки, додати

Багато з цих видів хліба містять рафіноване борошно, доданий цукор і штучні добавки, які можуть порушити баланс кишкового мікробіома. Знання всіх негативних ефектів обробленого хліба, що допоможе вам обирати корисніші варіанти, має вирішальне значення для прийняття, допоможе вам обирати корисніші варіанти для підтримання оптимального здоров'я травної системи. Доктор Варша Хатрі розповіла про те, якого хліба потрібно уникати в раціоні, щоб не нашкодити здоров'ю. Про це пише She Finds.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Білий хліб

Фото: Freepik

Білий хліб — основний продукт багатьох людей, але він може завдати шкоди кишечнику, спричиняючи проблеми з травленням і призводячи до здуття живота. Цей поширений сорт хліба виготовляється з очищеного борошна, позбавленого натуральної клітковини та поживних речовин.

"Очищення борошна призводить до отримання білого хліба, в якому не вистачає необхідних волокон і поживних речовин. У результаті очищення видаляються висівки і зародки, залишається тільки крохмалистий ендосперм. Незважаючи на те, що це робить його легкозасвоюваним, він швидко підвищує рівень цукру в крові, що може спричинити дискомфорт у травленні та здуття живота", — каже Хатрі.

Мультизерновий хліб

Мультизерновий хліб виробляється з очищених зерен і містить додані цукри та консерванти, які можуть порушити роботу травної системи. Крім того, деякі мультизернові хліби містять суміш зерен, які організму може бути важко переробляти, особливо якщо у вас є чутливість або непереносимість.

"Хоча мультизерновий хліб виглядає досить корисним, до його складу входять очищені зерна. Ці зерна не містять клітковини і можуть спричиняти стрибки рівня цукру в крові. Крім того, деякі види обробленого хліба іноді можуть бути трохи жорсткими для травної системи, спричиняючи здуття живота та гази", — зазначає Хатрі.

Підсолоджений хліб

Фото: Freepik

Додані цукри в хлібі можуть порушити баланс кишкових бактерій, що призведе до надмірного зростання шкідливих бактерій і дріжджів. Цей дисбаланс може спричинити бродіння в кишечнику, що призведе до газоутворення і здуття.

"Рівновага кишкових бактерій може бути порушена хлібом, приготованим із додаванням підсолоджувачів, таких як мед, пшениця або кориця з родзинками. Шкідливі для кишечника бактерії легко розвиваються через велику кількість цукру в їжі. Підсолоджений хліб — поганий вибір для здоров'я травної системи, оскільки він призводить до накопичення газів і здуття живота", — стверджує Хатрі.

Хліб із великою кількістю консервантів

Ці консерванти можуть подразнювати травний тракт та порушувати баланс здорових кишкових бактерій. Цей дисбаланс може призвести до газоутворення, запалення і дискомфорту в травному тракті.

"Термін придатності багатьох видів обробленого хліба подовжується за допомогою консервантів і добавок. Слизова оболонка кишківника може викликати подразнення і запалення під впливом цих речовин. Проблеми з травленням, здуття живота і дискомфорт спричиняються, серед іншого, такими поширеними консервантами, як пропіонат кальцію", — каже експертка.

Який хліб корисний?

Фото: Unsplash

Але не варто турбуватися, адже хліб настільки універсальний продукт, що є ще багато корисніших альтернатив. Головні рекомендації Хатрі — це цільнозерновий хліб, хліб на заквасці та житній хліб.

"Цільнозерновий хліб містить багато клітковини, яка допомагає травленню. Клітковина сприяє плавному просуванню їжі травним трактом, тим самим знижуючи ризик закрепів і здуття живота. Цільнозернові продукти також містять життєво важливі поживні речовини, які підтримують оптимальне здоров'я кишківника", — каже Хатрі.

Нагадаємо, дієтологи назвали найкорисніший вид хліба, який можна їсти щодня.

Раніше Фокус писав про те, що станеться з організмом, якщо не їсти білий хліб 7 днів,

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.