Дослідження показали, що чим більше температура підвищуватиметься, тим більше буде кавових зерен зі слабким ароматом. Тож скоро чашка смачної кави може стати дефіцитом.
Через зміни клімату та глобальне потепління, скоро неможливо буде випити чашку смачної кави, — саме такого висновку дійшли вчені. Зʼясувалося, що підвищення температури веде до того, що кавових зерен поганої якості стає все більше. Про це пише Daily Mail.
Вчені попереджають, що в майбутньому кава може втратити смак. Команда з Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат (PIK) створила комп'ютерне моделювання, щоб вивчити вплив "кліматичних" факторів на райони, де вирощують каву, зокрема на Ефіопію, найбільшого виробника кави в Африці.
Вони зʼясували, що зміни температури, кількості опадів і тривалості сезону сприяють зростанню кавових зерен поганої якості: без смаку й аромату.
Так, зростання температури та менша кількість опадів призведуть до того, що плоди кавового дерева дозріватимуть занадто рано і втратять властивий їм аромат. Але вчені заспокоюють, що їх все ще можна буде використовувати для приготування капучіно, лате й інших кавових напоїв, але ось справжнім поціновувачам кавового аромату та смаку доведеться "полювати" за якісним продуктом.
Так, вчені зазначають, що площа плантацій, де вирощують сорт кави Yirgacheffe з нотками солодкої вишні, до кінця 21 століття зменшиться на 50%, що вплине на його ціну, та й на економіку Ефіопії в цілому.
Зміна клімату призведе до зникнення територій, придатних для вирощування категорії Specialty coffee. При цьому провідний автор наукової роботи Абель Чемура зазначив, що площі сільгоспземель для виробництва кави середньої якості поступово збільшуватимуться протягом наступних 60 років.
Кавова індустрія в Ефіопії забезпечує роботою майже 15 млн осіб, тобто 16% населення.
Фермери в східних районах країни, де потепління клімату вже впливає на виробництво, останнім часом зазнають труднощів, і багато повідомляють про втрачені врожаї, провиною чому довга посуха.