Розділи
Матеріали

Британський делікатес. Дізнавшись, як готують чорний пудинг, почуваєшся не в своїй тарілці

Фото: Getty Images | Основний компонент цієї страви — кров

Серед відомих і сумнівних кулінарних пропозицій Британії, чорний пудинг є культовим продуктом — зерниста темна ковбаса, яка часто прикрашає тарілки англійського сніданку. Основний компонент цієї страви — кров.

Чорний пудинг, що походить з Великобританії та Ірландії, є регіональною варіацією кров'яної ковбаси — страви, яка широко розповсюджена по всьому світу і є невіддільною частиною незліченних культур. Кров'яна ковбаса, в тій чи іншій формі, займає важливе місце в кулінарній традиції практично кожної країни, пише IFLScience.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Характерний відтінок чорного пудингу виникає завдяки основним інгредієнтам — свинячій або яловичій крові. Сучасні методи змістилися в бік використання висушеної крові, що має порошкоподібну консистенцію, оскільки це забезпечує стабільність, безпеку і полегшує масове виробництво.

Змішана з тваринним жиром і крупами, такими як вівсянка або ячмінь, чорна кров'яна ковбаса помітно відрізняється від інших кров'яних ковбас. Додаткові інгредієнти можуть включати панірувальні сухарі та суміш різноманітних трав і спецій, таких як майоран, гвоздика, мускатний горіх, чебрець і м'ята, залежно від рецепта.

Чорний пудинг, традиційно приготований з використанням натуральних свинячих кишок, залишається позачасовою традицією. Згадки про нього датуються 15 століттям н. е., а в англійських текстах зустрічаються згадки про "blak podyngs".

Однак його походження, найімовірніше, пов'язане з давнім європейським рецептом. Самі римляни мали рецепт разюче схожої кров'яної ковбаси, датований 4 століттям до нашої ери. Він навіть згадується в епічній поемі Гомера "Одіссея", написаній у 800 році до нашої ери.

Як роблять чорний пудинг в Англії

Хоча за останні десятиліття популярність чорного пудингу знизилася, нещодавно він пережив своєрідний гастрономічний ренесанс. Проте, лише 41 відсоток британців позитивно ставляться до цієї страви, про що свідчить опитування YouGov.

Раніше Фокус писав, чому кава спричинила суперечливу боротьбу з кофеїном у Мецці.

А також ми розповідали, як роблять крабові палички.