Розділи
Матеріали

Неприємна статистика. Майже п'ята частина людей на Землі використовують холодильник неправильно

Тая Кітова
Фото: Alamy Stock Photo | Майже п'ята частина людей не підтримують необхідну в холодильнику температуру

Дослідники виявили, що 17% із нас не дотримуються нормальних температур у холодильнику та морозильній камері.

Основна функція холодильників на кухнях по всьому світу — зберігати свіжість продуктів і їхні корисні властивості. Однак результати нового дослідження здаються вельми гнітючими — виявляється, майже п'ята частина людей по всьому світу не використовують холодильник і морозильну камеру правильно, пише Daily Mail.

Команда з університету RMIT в Австралії спостерігала за холодильниками понад пів сотні домогосподарств і дійшла висновку, що 17% людей у всьому світі утримують холодильник і морозильну камеру за температур, нижчих або вищих за рекомендовані.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Відомо, що рекомендована температура холодильника, за якої варто зберігати продукти, становить від 2 до 7°C. На жаль, майже п'ята частина з нас не дотримується цих температур. За словами провідного автора дослідження, доктора Бхавна Міддха, це справжня проблема: якщо в холодильнику надто висока температура, бактерії розмножуються занадто швидко; якщо температура занадто низька, їжа може замерзнути або отримати "термічний опік" — обидві ці умови, по суті, призведуть до псування продуктів.

Результати дослідження показують, що в 17% реципієнтів домогосподарств температура не відповідала рекомендованому діапазону, а також фіксувалися непостійні температури на різних рівнях холодильника. Результати показують, що на деяких полицях температура могла досягати 10°C, тоді як на інших — опускалася до 1,1°C.

За словами Міддха, вони з колегами також виявили, що здебільшого люди навіть не підозрюють, що температура в їхніх холодильниках і морозильних камерах не відповідає рекомендованим. До слова, більшість реципієнтів також звинувачували себе у швидкому псуванні продукту, а не умови холодильника, за яких продукти зберігаються.

Результати дослідження також показали, що справи йдуть ще гірше з морозильними камерами. Дослідники зазначають, що температура в них має відповідати діапазону віж -15°C до -20°C. Однак у 43% випадків протестовані морозильні камери мали температуру, яка була вищою або нижчою за цей діапазон.

У результаті вчені закликають до створення єдиної платформи рекомендацій щодо поранення харчів, яка б могла стати справді корисним інструментом для людей у різних куточках світу.

Раніше Фокус писав про те, що вчені знайшли принципово новий спосіб охолодження.