Цілющий і простий у приготуванні: вчені розповіли, чому курячий суп вважають корисним
Курячий суп уже давно зарекомендував себе як корисна та смачна страва, яку легко приготувати, але мало хто знає, що цей суп з'явився ще на зорі світанку нашої цивілізації, а його лікувальні властивості перевірені часом.
Протягом усієї історії людства курячий суп використовували в усьому світі як засіб від хвороб. Його популярність можна спостерігати в багатьох культурах. Його часто готують із локшиною, хоча в різних країнах він готується по-різному. Але його популярності як засобу лікування є вагомі причини, пише ScienceAlert.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Ще в 60 р. н.е. курячий суп був рекомендований Педанієм Діоскоридом, армійським хірургом Римської імперії. Однак його походження сягає корінням у Стародавній Китай. Існує думка, що курячий суп допомагає в разі застуди і грипу, але чи є цьому наукові докази? Одні вважають його простим заспокійливим плацебо, інші вважають, що в ньому є щось більше.
У смаку курячого супу переважає умамі — одне з п'яти первинних смакових відчуттів. Цей унікальний смак, який часто асоціюється з м'ясним присмаком, також присутній у таких продуктах як сир, гриби та соєвий соус. Важливим аспектом його потенційної користі для здоров'я є здатність стимулювати апетит, що особливо важливо, коли хворі люди втрачають бажання їсти через запалення. Дослідження показують, що умамі може підвищувати апетит і покращувати засвоєння білків.
Цікаво, що курячий суп може зменшувати такі симптоми як закладеність носа, завдяки зниженню запалення. Дослідження показали, що він може знижувати активність нейтрофілів — білих кров'яних клітин, що сприяють запаленню.
Важливо також розрізняти домашні й оброблені супи. Якщо домашній курячий суп, багатий білками з курки та поживними речовинами з овочів, корисний для здоров'я, то багато консервованих варіантів позбавлені цих поживних властивостей. Зокрема, тепло та пар, що виходять від супу, можуть сприяти очищенню від густого слизу в разі респіраторних захворювань. Деякі дослідження навіть показують, що курячий суп ефективніший у цьому відношенні, ніж просто гаряча вода. Такі інгредієнти як перець, часник і бульйон, що входять до складу супу, також відіграють роль у зволоженні й очищенні слизу.
Насамкінець слід зазначити, що хоча курячий суп і не є гарантованим засобом від застуди та грипу, останні наукові відкриття підкреслюють його потенційні лікувальні властивості. Для досягнення максимального ефекту вченими рекомендується готувати домашні супи, багаті на різноманітні інгредієнти.
Раніше Фокус писав про те, що дієта із супів може запобігти небезпечному захворюванню печінки. Дієта "супи та шийки" показує перспективні результати в недавньому дослідженні з лікування захворювань печінки, які несуть серйозніші наслідки для здоров'я.
Також Фокус писав про користь кетодієти в боротьбі з мігренню. Полегшення від мігрені може настати вже через пару прийомів певної їжі, згідно з останніми відкриттями в галузі дієтології.
Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.