Розділи
Матеріали

Чи мити курку перед приготуванням: відповідь мікробіолога може шокувати

Тая Кітова
Фото: Getty Images | Курку не слід мити перед приготуванням

Дослідники розповіли, чи варто обполіскувати м'ясо перед тим, як братися за його приготування, з точки зору науки.

Нещодавно опублікований у TikTok рецепт приготування курки викликав безліч запитань щодо того, як правильно це слід робити. До того ж у користувачів виникли питання зовсім не щодо рецептури страви, а одного конкретного моменту — чи варто мити курку перед приготуванням? У результаті в соціальних мережах виникла суперечка, пише Inverse.

На щастя, пролити світло на ситуацію зголосилася мікробіологиня з Університету Лестера Примроуз Фрістоун. За словами вченої, попри те, що шеф-кухарка не стала мити курку перед приготуванням і це викликало безліч запитань, кухарка насправді зробила правильний крок. Наука говорить про те, що птицю не варто мити перед приготуванням — це може збільшити ризик захворювань харчового походження.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Ще пів століття тому сліди пір'я, слизу та бруду могли призвести до необхідності мити курей, проте нині м'ясо курки вже попередньо вимите й готове до приготування, коли ми купуємо його.

За словами Примроуз, попри те, що курка справді може містити шкідливі мікроорганізми, миття її перед приготуванням не видалить їх. Відомо, що курка природним чином є переносником сальмонели та кампілобактерії, здатних спричинити важкі захворювання, основними симптомами яких є:

  • лихоманка;
  • нудота;
  • блювання;
  • діарея;
  • у рідкісних випадках септицемія (зараження крові).

За словами медиків, найбільшому ризику в цій ситуації піддаються:

  • діти;
  • літні люди;
  • вагітні жінки;
  • люди з іншими захворюваннями;
  • люди зі слабкою імунною системою.

Але навіть у здорових людей інфекції, спричинені сальмонелами та кампілобактеріями, можуть призвести до госпіталізації та навіть смерті. Водночас миття курки перед приготуванням зовсім не здатне знищити всі мікроби всередині м'яса. У найкращому разі ця процедура усуне бактерії на поверхні м'яса, однак насправді така практика лише збільшує загальний ризик зараження. Річ у тім, що миття може призвести до того, що хвороботворні мікроорганізми, змиті з курячої шкірки, можуть поширитися по всій кухні.

Учені зазначають, що замочування птиці в розсолі з води й оцту або цитрусового соку також не зробить м'ясо безпечнішим. Попередні дослідження вже показали, що сальмонела не гине після замочування курки в оцті або цитрусовому соку понад 5 хвилин. Інші дослідження показують, що кількість кампілобактерій справді може зменшитися після подібної процедури, але якщо вона триватиме щонайменше 24 години.

Як безпечно приготувати курку

За словами Примроуз, існує кілька простих кроків, здатних убезпечити нас від хвороб харчового походження. По-перше, після покупки варто позбутися паковання, у якому продавали курку, бо воно може бути заражене бактеріями. Учені радять перекласти м'ясо в чистий пакет.

По-друге, під час приготування курки варто використовувати чисту обробну дошку. По-третє, щоб позбутися бруду, слизу та вологи на поверхні курки, достатньо просто промокнути її серветкою, а паперовий рушник слід одразу ж викинути у відро для сміття. По-четверте, після приготування курки варто вимити руки з милом теплою водою щонайменше за 20 секунд, щоб позбутися бактерій, які могли залишитися. Далі слід вимити обробну дошку й інше кухонне приладдя, яким ви користувалися під час приготування.

За словами дослідників, головне правило полягає в тому, щоб внутрішня температура курки досягла близько 75°C. Це ефективно вбиває бактеріальні патогени, включно із сальмонелою та кампілобактером. А тому краще використовувати термометр під час приготування птиці.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розповіли, як приготувати найкращий бутерброд у світі.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.