Розділи
Матеріали

Який хліб краще обрати: різницю між білим і цільнозерновим пояснили вчені

Ксенія Романова
Фото: Unsplash | Одна скибочка цільнозернового хліба може містити до чотирьох грамів клітковини, тоді як у білому хлібі її менше грама

Під час вибору хліба слід враховувати різні чинники, не обмежуючись нашими смаковими уподобаннями. Здоров'я відіграє в цьому не останню роль, заявляють учені.

Коли йдеться про відмінності між цільнозерновим і білим хлібом, подібний вибір може здатися тривіальним, але між ними є суттєва різниця. І йдеться зовсім не про модні терміни трендових дієт, а про те, щоб зрозуміти, що насправді входить до складу хліба і як це впливає на ваше здоров'я, пише Real Simple.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Перш за все, варто поговорити про те, що відрізняє цільнозерновий хліб від білого. Ключ відмінностей лежить у борошні. Білий хліб виготовляється з рафінованого борошна, тобто позбавлений деяких ключових компонентів пшеничного зерна — зокрема, висівок і зародка. Ці частини багаті на поживні речовини та клітковину. З іншого боку, цільнозерновий хліб виготовляється з усього зерна пшениці, зберігаючи висівки та зародок, що робить його більш насиченим поживними речовинами.

Користь цільнозернового хліба не може бути недооцінена. Хоча його і не можна назвати суперпродуктом, він, безумовно, заслуговує на увагу з точки зору здоров'я. Для початку, це чудове джерело клітковини. Одна скибочка цільнозернового хліба може містити до чотирьох грамів клітковини, тоді як у білому хлібі її менше грама. Це допоможе вам наблизитися до рекомендованої добової норми споживання клітковини в 25-30 грамів.

Але клітковина — не єдина перевага. Цільнозернове борошно від природи багате такими необхідними поживними речовинами, як магній, селен і фолат. Їх часто додають у біле борошно в процесі так званого збагачення, але в цільнозерновому хлібі вони присутні в природному вигляді.

Ще один аргумент на користь цільнозернового хліба — вміст у ньому білка. У ньому міститься приблизно на 25 % більше білка, ніж у білому, що сприяє нарощуванню м'язів і уповільненню травлення.

Користь не обмежується тільки нарощуванням м'язів і поліпшенням травлення. Цільне зерно відіграє важливу роль у зниженні запалення в організмі, що особливо корисно для людей з уже наявними захворюваннями. Цей протизапальний ефект у поєднанні зі складними вуглеводами, що містяться в цілісному зерні, які регулюють рівень цукру в крові, робить хліб із цільного зерна здоровішим вибором загалом.

Ба більше, додавання у раціон цільних злаків, таких як цільнозерновий хліб, може значно знизити ризик серцево-судинних захворювань. Це особливо важливо для літніх людей, які більш схильні до серцево-судинних захворювань.

Однак не все так райдужно і сонячно. Для людей із певними захворюваннями, такими як целіакія, чутливість до глютену або синдром подразненого кишківника, хліб із цільного зерна може принести більше шкоди, ніж користі. Важливо пам'ятати про ці захворювання і вибирати хліб відповідно до них.

Купуючи хліб із цільного зерна, уважно читайте етикетки. Шукайте слово "цільний" у списку інгредієнтів, наприклад, "цільнозернове борошно". Маркування "незбиране зерно" на упаковці також є хорошим індикатором. Найкраще вибирати хліб, на якому зазначено "100 відсотків цільного зерна".

Хліб із цільного зерна є більш здоровим варіантом порівняно з білим хлібом, оскільки містить більше клітковини, поживних речовин і білка. Він корисний для здоров'я серця і може допомогти контролювати рівень цукру в крові. Тільки не забудьте вибрати правильний сорт, особливо якщо у вас є певні проблеми зі здоров'ям. Тож наступного разу, коли ви опинитеся в хлібному відділі, пам'ятайте, що цей простий вибір може мати значний вплив на ваше здоров'я загалом.

Раніше Фокус писав про 8 овочів, які зміцнять здоров'я і допоможуть скинути вагу. Багато людей буквально живуть на вагах, забуваючи про життєво важливий баланс вуглеводів в організмі. На щастя, вчені та дієтологи поспішають нагадати найкращих кандидатів для здорового схуднення.

Також Фокус писав про те, як наука винесла вирок дієті за групою крові. Хоча ідея приймання їжі залежно від групи крові звучала свіжо й інтригуюче, реальність виявилася не такою райдужною, а обмеження дієти можуть принести більше шкоди, ніж користі.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.