Розділи
Матеріали

Запобіжать діабету й артриту: 8 продуктів, здатних регулювати хронічне запалення

Ксенія Романова
Фото: Unsplash | Клітковина, що міститься в різних фруктах, овочах і зернових, корисна не тільки для травлення

Безліч важких і невиліковних хвороб розвиваються внаслідок хронічних запалень, але наука склала список продуктів, які допоможуть значно зменшити його.

Хронічне запалення — це не просто гучні слова, це серйозна проблема для здоров'я, пов'язана з багатьма захворюваннями, такими як діабет і артрит. Експерти вказують на дієту з високим вмістом клітковини як на потенційного союзника в боротьбі з цією мовчазною загрозою. Вчені й дієтологи розповіли про те, як клітковина допомагає тримати запалення під контролем і які продукти найкраще включити у свій раціон для зміцнення цього ефекту, пише Yahoo!

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Клітковина, що міститься в різних фруктах, овочах і зернових, корисна не тільки для травлення. Вона відіграє найважливішу роль у здоров'ї кишечника, балансуючи середовище, у якому процвітають кишкові бактерії. Його здоров'я означає, що в ньому менше місця для запалень. Зокрема, клітковина допомагає підтримувати збалансований рівень кислотності й зміцнює кишковий бар'єр, запобігаючи потраплянню шкідливих речовин у кров.

Продукти зі списку нижче не тільки багаті на клітковину, а й володіють додатковими перевагами, такими як антиоксиданти й омега-3 жирні кислоти, допомагаючи підтримувати здорове, збалансоване харчування.

  • Авокадо. Вони не тільки смачні, а й багаті на клітковину та антиоксиданти, які допомагають боротися із запаленням. Дослідження показують, що авокадо також сприяють поліпшенню якості харчування та контролю цукру в крові.
  • Броколі. Цей зелений овоч — герой клітковини, насичений сполуками, які цілеспрямовано борються із запальними процесами в організмі.
  • Овес. Овес — чемпіон за вмістом клітковини на сніданок. Він містить особливий тип клітковини, яка підтримує здоров'я кишківника й дозволяє довше залишатися ситим.
  • Малина. Ці маленькі, але могутні ягоди містять багато клітковини й антиоксидантів, що робить їх чудовим засобом для боротьби із запаленнями.
  • Цільнозерновий хліб. Перехід на цільнозерновий хліб — це простий крок до збільшення споживання клітковини та боротьби із запаленнями.
  • Насіння чіа. Крихітне, але потужне насіння чіа багате на клітковину та протизапальні поживні речовини.
  • Чорна квасоля. Ці боби — фантастичне джерело клітковини та білка, що робить їх чудовим вибором для збалансованої протизапальної дієти.
  • Лляне насіння. Лляне насіння, відоме високим вмістом омега-3, багате на клітковину, підтримує здоров'я травлення та знімає запалення.

Включення цих продуктів у ваш раціон може стати смачним і ефективним способом боротьби із запаленням. Пам'ятайте, що жоден продукт не є чудодійним засобом, але в сукупності дієта, багата на ці джерела клітковини, може сприяти довгостроковому здоров'ю та гарному самопочуттю.

Раніше Фокус писав про 8 овочів, які зміцнять здоров'я і допоможуть скинути вагу. Багато людей буквально живуть на вагах, забуваючи про життєво важливий баланс вуглеводів в організмі. На щастя, учені й дієтологи поспішають нагадати найкращих кандидатів для здорового схуднення.

Також Фокус писав про реальну ефективність полівітамінів від серцевих захворювань. Для багатьох людей здається заманливим отримати з однієї капсули всі необхідні мінерали та вітаміни за раз, але, як зазначають експерти, це так не працює.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.