Жаб роками варили, щоб зрозуміти, чи можуть вони вистрибнути з окропу: все виявилося марним
Легенда про "синдром жаби, що вариться" існує не одне століття і вчені нарешті раз і назавжди закрили це питання.
Легенда свідчить: якщо помістити жабу прямо в киплячу воду, вона одразу ж вистрибне, однак якщо помістити її в холодну воду, а потім поступово нагрівати, земноводне не помітить цього і залишиться у воді до моменту, поки не звариться повністю, пише IFLScience.
Цю легенду у 80-х часто використовували люди як метафору про те, що людям слід побоюватися повільного звикання до незвичної або термінової ситуації, помічаючи небезпеки, які їм загрожують. Цю легенду також використовували і з іншою метою, наприклад, бізнесменам говорили про те, що для досягнення будь-якого результату, необхідно вводити зміни повільно.
У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!
Однак чи справді вчені проводили настільки жорстокі експерименти над жабами, щоб зрозуміти, як вони діятимуть за таких обставин? На жаль, відповідь позитивна.
У 19-му столітті кілька вчених намагалися відповісти на це спірне питання. Під час експерименту Фрідріх Леопольд Гольц вирізав півкулі мозку у тварин, залишаючи лише невелику частину, що відповідає за рефлекси, щоб вони могли реагувати.
Далі вчений провів два експерименти. У першому він поміщав у резервуар здорових жаб, а потім поступово нагрівав воду до 42 °C: тварини намагалися врятуватися, але однаково були зварені живцем, оскільки установка просто не давала їм змоги покинути резервуар. У другому експерименті вчений поміщав у воду жаб з видаленою частиною мозку і спостерігав за тим, як вони майже не рухалися, навіть коли температура досягла 56 °C, після чого тварини почали сіпатися.
На жаль, це не єдині жорстокі експерименти. Кілька інших учених також намагалися зварити жаб живцем з різною швидкістю. Наприклад, в одному експерименті вчений все ж спорудив жабам коркову платформу, на яку вони могли б вибратися, щоб не зваритися заживо. Вченому вдалося нагріти тварин до 37,5 °C. До речі, автор дослідження зупинився на цьому експерименті, оскільки припустив, що це гранична точка, після якої жаб паралізує і вони просто не здатні врятуватися.
Пізніше були й інші спроби, проте результати досліджень варіювалися залежно від того, наскільки швидко нагрівалася вода. Крім того, були й інші чинники, наприклад, організація експерименту могла заважати жабам покинути воду, що нагрівається.
За словами почесного професора біології в Університеті Оклахоми Віктора Гатчінсона, сучасна наука поставила в цій суперечці крапку, а тому людям більше нема чого мучити жаб.
По-перше, "критичні температурні максимуми" більшості видів жаб визначені кількома дослідженнями.
По-друге, під час нагрівання води зі швидкістю приблизно 1 °C і поступового нагрівання води, активність жаб поступово збільшуватиметься і з часом вони дедалі лютіше намагатимуться вибратися з нагрітої води.
По-третє, якщо розмір і отвір контейнера дають змогу жабі вибратися, вона так і зробить, а не чекатиме моменту, поки звариться.
Раніше Фокус писав про те, що вчені вперше спостерігали, що відбувається зі 100 тілами, які розкладаються.