Один у полі — не воїн. Насіння кунжуту корисне для організму, але є важливі нюанси
Насіння кунжуту є популярною добавкою в багатьох стравах і випічці, і дивлячись на його склад, можна подумати, що його можна їсти ложкою і зміцнювати своє здоров'я, проте реальність є куди більш неоднозначною.
Крихітне насіння з горіховим смаком, зване насінням кунжуту, яке ви часто бачите посипаним на бубликах і в різних стравах, — це не просто прикраса їжі. Воно багате на поживні речовини і є частиною нашого раціону вже тисячі років. Це насіння не просто ароматне і надає їжі особливого смаку, воно може стати важливим доповненням до здорового харчування, пише ABC News.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Насіння кунжуту походить від рослини Sesamum indicum і міститься в невеликому зеленому стручку, що містить близько 80 насінин. Історично воно культивується вже понад 5 000 років у таких регіонах, як Пакистан та Індія. Вони не тільки є основним продуктом харчування в цих культурах, а й цінуються в традиційній китайській та індійській холістичній медицині.
Експертка з харчування Ліз Вейнанді з Медичного центру Векснера Університету штату Огайо, наголошує на користі кунжуту для здоров'я. Він багатий на клітковину, корисні жири, магній, вітамін Е, залізо і кальцій. Ці поживні речовини сприяють здоров'ю серця, потенційно знижуючи рівень холестерину і покращуючи показники тригліцеридів. Крім того, насіння кунжуту містить мідь, цинк, селен і вітаміни групи В, які життєво важливі для імунної функції.
Однак, попри свою поживну цінність, насіння кунжуту не є основним джерелом білка, якщо не вживати його у великих кількостях. В одній столовій ложці насіння кунжуту міститься близько 1,6 грама білка. Таким чином, воно є джерелом рослинного білка, але в дуже скромних кількостях.
Включення насіння кунжуту в раціон може бути корисним, особливо в поєднанні з іншими корисними продуктами. Регулярне вживання таких продуктів, як хумус, що містить насіння кунжуту у вигляді тахіні, може стати способом скористатися їхніми корисними властивостями в межах ширшої, збалансованої дієти.
Важливо пам'ятати, що дієтичні потреби можуть бути різними, тож перед тим, як вносити суттєві зміни у свій раціон, слід проконсультуватися з медичним працівником. За всієї своєї поживності насіння кунжуту є поширеним алергеном. Воно входить до низки основних харчових алергенів, визнаних Управлінням з контролю за продуктами і ліками США.
Таким чином, хоча насіння кунжуту і не є самостійним суперпродуктом, воно є багатим поживними речовинами доповненням до збалансованої дієти, сприяючи здоров'ю серця та імунної функції. Їх довга історія використання в різних кухнях і лікувальних практиках підкреслює їх цінність, роблячи їх не просто кулінарною прикрасою.
Раніше Фокус писав про 8 овочів, які зміцнять здоров'я і допоможуть скинути вагу. Багато людей буквально живуть на вагах, забуваючи про життєво важливий баланс вуглеводів в організмі. На щастя, вчені та дієтологи поспішають нагадати найкращих кандидатів для здорового схуднення.
Також Фокус писав про те, як наука винесла вирок дієті за групою крові. Хоча ідея приймання їжі залежно від групи крові звучала свіжо й інтригуюче, реальність виявилася не такою райдужною, а обмеження дієти можуть принести більше шкоди, ніж користі.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.