Зміцнює кістки та бореться з артритом: дієтологиня розповіла про користь кісткового бульйону
Проста та невигадлива, на перший погляд, страва, насправді є джерелом найважливіших поживних речовин для нашого організму, здатним зміцнити його й допомогти боротися з багатьма захворюваннями.
Протягом багатьох століть кістки та виварений із них бульйон користуються великою популярністю серед населення. І хоча найчастіше це пояснюється його смаковими якостями, насправді в цій невигадливій страві ховається ціле джерело поживних речовин, здатних зміцнити наш організм. Приготований шляхом кип'ятіння кісток яловичини, курки або риби разом із овочами та невеликою кількістю оцту, цей бульйон із кожним ковтком доставляє в наш організм колаген, желатин, амінокислоти й безліч мінералів, пише EatingWell.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Але для початку варто розібратися, що робить кістковий бульйон таким особливим і корисним. Керолайн Янг, дієтологиня, експертка з харчування, пояснює нам це, роблячи прості й зрозумілі кожному порівняння, не навантажуючи нас безліччю складних наукових термінів. Уявіть, що ваше тіло — це високопродуктивний автомобіль, каже вона. Автомобілю для безперебійної роботи потрібне правильне паливо й технічне обслуговування, а нашому тілу потрібні правильні поживні речовини, щоб функціонувати якнайкраще. Кістковий бульйон містить необхідні мінерали й електроліти, такі як магній, кальцій і калій. Це робить його своєрідним паливом преміум-класу, яке ідеально підходить нам для зміцнення організму.
Якщо ж вдаватися в подробиці, то одна чашка цієї смачної страви може запропонувати нам хорошу дозу білка, мінімальну кількість вуглеводів, а також цілий набір вітамінів і мінералів, і все це за повної відсутності жиру. Унікальність цього бульйону полягає і в тому, що це той рідкісний випадок, коли між смаком і зайвими калоріями не доводиться вибирати.
Але що станеться, якщо зробити кістковий бульйон щоденною частиною свого раціону? Це як мінімум запустить постійний процес боротьби із запаленнями в нашому тілі. Завдяки таким інгредієнтам як колаген і гліцин цей зігрівальний і заспокійливий напій ефективно бореться з такими захворюваннями як артрит.
Ба більше, кістковий бульйон не тільки допомагає нам почуватися молодими та бадьорими, а й зміцнює сам фундамент нашого тіла — кістки. Завдяки багатому вмісту кальцію, магнію та фосфору він закладає основу для міцних і здорових кісток, захищаючи нас від остеопорозу.
І не забудьмо про суглоби. Ви коли-небудь почувалися, як Залізний Дроворуб, якому просто необхідна мастило, щоб рухатися нормально, не поскрипуючи під час кожного руху? Кістковий бульйон подбає і про це: глюкозамін і желатин допомагають нашим суглобам рухатися плавно, зменшуючи біль і зберігаючи рухливість.
Але навіть на цьому переваги цієї страви не закінчуються. Наш кишечник, центр нашого здоров'я та щоденного функціонування, також отримує переваги завдяки кістковому бульйону. Із кожною його порцією ми отримуємо цілу низку поживних речовин для зміцнення нашої травної системи та її ефективної боротьби проти загарбників-шкідників, кажуть дослідження.
Але чи всім підходить цей диво-бульйон? І справді, попри те, що це потужне джерело поживних речовин, він не є універсальною стравою, особливо для тих, хто дотримується рослинної дієти. І, як і в усьому й завжди, тут важлива поміркованість. Хоча ризик невеликий, занадто часте його вживання може призвести до потрапляння в організм небажаних важких металів.
Включення кісткового бульйону до раціону не обов'язково має бути чимось на кшталт рутинного й доведеного до автоматизму ритуалу приготування. Можна просто замінити ним звичайний бульйон у супах, використовувати його для приготування зернових або навіть додавати в салати. Або, якщо ви звикли вживати його, як це було заведено впродовж століть, просто потягуйте його теплим із кухля, насолоджуючись його смаком і користю, наче чашечкою корисного чаю.
Кістковий бульйон — це не просто стереотипна диво-страва з минулого. Це насамперед простий, але дуже ефективний спосіб дати організму те, що йому потрібно, який доводить, що іноді найкращі рішення для здоров'я перебувають у нас під носом і завжди кипіли в історичному кулінарному котлі.
Раніше Фокус писав про те, що дієта із супів може запобігти небезпечному захворюванню печінки. Дієта "супи та шийки" показує перспективні результати в недавньому дослідженні з лікування захворювань печінки, які несуть серйозніші наслідки для здоров'я.
Також Фокус писав про те, чому курячий суп вважають корисним. Курячий суп уже давно зарекомендував себе як корисна та смачна страва, яку легко приготувати, але мало хто знає, що цей суп з'явився ще на зорі світанку нашої цивілізації, а його лікувальні властивості перевірені часом.
Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.