Розділи
Матеріали

Несподівана користь авокадо: учені заявили, що воно знижує ризик розвитку діабету

Ксенія Романова
Фото: Pixabay | Дієтичні звички досліджуваних людей оцінювали за допомогою комплексного опитувальника про частоту вживання їжі

Учені помітили, що люди, які вживали авокадо, мали нижчий шанс розвитку діабету. Особливо це було виражено серед жінок.

У нещодавніх результатах, опублікованих у журналі Академії харчування й дієтології, дослідження, проведене серед дорослого населення Мексики, виявило збільшені тенденції в споживанні авокадо і його можливий вплив на ризик розвитку діабету, особливо серед жінок. У Мексиці, де діабет є другою основною причиною смертності, від цього захворювання страждає близько 15,2% дорослого населення. Дослідження зосередилося на моделях харчування та їхніх результатах для здоров'я, виявивши гендерний зв'язок між вживанням авокадо й зниженням захворюваності на діабет, пише Medical News Today.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Дослідницька група проаналізувала дані Мексиканського національного дослідження здоров'я та харчування за 2012, 2016 і 2018 роки, виключивши людей із такими факторами як вагітність і різні недостовірні дані. Серед учасників дослідження, що становило 25 640 дорослих, переважали жінки та спостерігався високий рівень абдомінального ожиріння. Дієтичні звички оцінювали за допомогою комплексного опитувальника щодо частоти вживання їжі, у якому особлива увага приділялася споживанню авокадо. Це дало змогу встановити, що в жінок, які вживають авокадо, ризик розвитку діабету був значно нижчим. Ці результати зберігалися навіть із поправкою на різні демографічні фактори та спосіб життя, ідеться в дослідженні.

Експерти-медики, які не брали участі в дослідженні, такі як лікарка Авантіка Ворінг і лікар Томас М. Голланд, обговорили можливі причини, через які авокадо може знижувати ризик розвитку діабету. Вони припустили, що високий вміст клітковини та корисних жирів у цьому фрукті може сприяти зменшенню запалення та поліпшенню чутливості до інсуліну, хоча й визнали, що точні механізми залишаються нез'ясованими та можуть включати складні фізіологічні взаємодії, що залежать від статі.

Попри ці перспективні результати, експерти, такі як дієтологиня Еліза Вітакер, звернули увагу на недоліки дослідження, пов'язані з широкою категоризацією споживачів авокадо й необхідністю отримання докладніших даних. Вона вважає, що, хоча авокадо може бути частиною дієти, що знижує ризик, воно не є самостійним вирішенням проблеми. На тлі цих результатів ученим необхідні подальші дослідження, щоб уточнити розуміння того, як конкретні кількості й частота споживання авокадо можуть впливати на ризик розвитку діабету в різних групах населення, перш ніж вони зможуть включити його в офіційні рекомендації.

Раніше Фокус писав про те, що ключ до лікування діабету може мати позаземне походження. У пошуках методів боротьби з діабетом другого типу наука звернула свій погляд за межі нашої планети й, можливо, відшукала там незвичайний і дієвий засіб від хвороби.

Також Фокус писав про те, що хвиля діабету захлесне людство до 2050 року. Від мільйонів до мільярдів: нове дослідження розкриває похмурі перспективи розвитку діабету по всьому світу до 2050 року, якщо системи охорони здоров'я вчасно не почнуть діяти на випередження.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.