Несподівана користь авокадо: учені заявили, що воно знижує ризик розвитку діабету
Учені помітили, що люди, які вживали авокадо, мали нижчий шанс розвитку діабету. Особливо це було виражено серед жінок.
У нещодавніх результатах, опублікованих у журналі Академії харчування й дієтології, дослідження, проведене серед дорослого населення Мексики, виявило збільшені тенденції в споживанні авокадо і його можливий вплив на ризик розвитку діабету, особливо серед жінок. У Мексиці, де діабет є другою основною причиною смертності, від цього захворювання страждає близько 15,2% дорослого населення. Дослідження зосередилося на моделях харчування та їхніх результатах для здоров'я, виявивши гендерний зв'язок між вживанням авокадо й зниженням захворюваності на діабет, пише Medical News Today.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Дослідницька група проаналізувала дані Мексиканського національного дослідження здоров'я та харчування за 2012, 2016 і 2018 роки, виключивши людей із такими факторами як вагітність і різні недостовірні дані. Серед учасників дослідження, що становило 25 640 дорослих, переважали жінки та спостерігався високий рівень абдомінального ожиріння. Дієтичні звички оцінювали за допомогою комплексного опитувальника щодо частоти вживання їжі, у якому особлива увага приділялася споживанню авокадо. Це дало змогу встановити, що в жінок, які вживають авокадо, ризик розвитку діабету був значно нижчим. Ці результати зберігалися навіть із поправкою на різні демографічні фактори та спосіб життя, ідеться в дослідженні.
Експерти-медики, які не брали участі в дослідженні, такі як лікарка Авантіка Ворінг і лікар Томас М. Голланд, обговорили можливі причини, через які авокадо може знижувати ризик розвитку діабету. Вони припустили, що високий вміст клітковини та корисних жирів у цьому фрукті може сприяти зменшенню запалення та поліпшенню чутливості до інсуліну, хоча й визнали, що точні механізми залишаються нез'ясованими та можуть включати складні фізіологічні взаємодії, що залежать від статі.
Попри ці перспективні результати, експерти, такі як дієтологиня Еліза Вітакер, звернули увагу на недоліки дослідження, пов'язані з широкою категоризацією споживачів авокадо й необхідністю отримання докладніших даних. Вона вважає, що, хоча авокадо може бути частиною дієти, що знижує ризик, воно не є самостійним вирішенням проблеми. На тлі цих результатів ученим необхідні подальші дослідження, щоб уточнити розуміння того, як конкретні кількості й частота споживання авокадо можуть впливати на ризик розвитку діабету в різних групах населення, перш ніж вони зможуть включити його в офіційні рекомендації.
Раніше Фокус писав про те, що ключ до лікування діабету може мати позаземне походження. У пошуках методів боротьби з діабетом другого типу наука звернула свій погляд за межі нашої планети й, можливо, відшукала там незвичайний і дієвий засіб від хвороби.
Також Фокус писав про те, що хвиля діабету захлесне людство до 2050 року. Від мільйонів до мільярдів: нове дослідження розкриває похмурі перспективи розвитку діабету по всьому світу до 2050 року, якщо системи охорони здоров'я вчасно не почнуть діяти на випередження.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.