Розділи
Матеріали

Похмілля більше не настане: диво-гель скорочує рівень алкоголю в крові на 40% за 30 хвилин

Ксенія Коваленко
Фото: The Conversation

Дослідники створили гель із молочних білків і наночастинок золота, який може назавжди позбавити людей похмілля.

Учені стверджують, що гель із молочних білків і наночастинок золота може запобігати похміллю й іншим серйознішим наслідкам від алкоголю, пише ScienceAlert.

Попри те, що розробка препарату перебуває на ранній стадії, перші випробування вже показали ефективність гелю в детоксикації організму.

Гель створили вчений-матеріалознавець зі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха Раффаеле Меззенга та вчений-дієтолог Цзяці Су. Їхня міжнародна команда дослідників змогла знизити рівень алкоголю в крові мишей на 40% усього за 30 хвилин.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

"Створений нами гель переносить розпад алкоголю з печінки в травний тракт. Коли алкоголь переробляється печінкою, з'являється шкідливий ацетальдегід як проміжний продукт", — пояснює Меззенга.

Саме ацетальдегід є причиною багатьох симптомів похмілля, включно з нудотою, головним болем, сухістю в роті, зниженням артеріального тиску, прискореним серцебиттям, підвищенням температури та почервонінням обличчя.

Експеримент учених показав, що створений гель може в кишківнику алкоголь розщеплюється на менш токсичну оцтову кислоту.

Протягом 30 хвилин після вживання алкоголю в мишей, які отримали гель, спостерігалося зниження рівня алкоголю в крові на 40% і більш ніж на 50% протягом 5 годин. Також експеримент показав, що миші, які вживали алкоголь і гель щодня, втратили менше весту й мали кращий жировий обмін у печінці. Отримані результати говорять про те, що гель не просто швидко виводив алкоголь із організму, а й пом'якшував ушкодження деяких органів.

"Звичайно, найкорисніше взагалі не вживати алкоголь. Але наш гель може становити особливий інтерес для людей, які не хочуть повністю відмовлятися від міцних напоїв, але також не хочуть навантажувати свій організм і не шукають стану сп'яніння", — підкреслює автор дослідження.

Одним із основних інгредієнтів гелю є молочна сироватка — водяниста частина молока, яка відділяється під час виробництва сиру.

Річ у тім, що гелі природним чином довше перетравлюються в кишківнику, а наночастинки золота ще більше подовжують час перетравлення. Це дає час для компонентів гелю перетворити шкідливий алкоголь на менш токсичну оцтову кислоту. Її організм розщеплює на воду й вуглекислий газ.

Але вчені попереджають, що їхній гель працює, тільки поки алкоголь перебуває в травному тракті. Коли алкоголь потрапляє в кровотік, токсичні ефекти алкоголю стають недоступними для гелю. Зазначимо, що на ситий шлунок процес всмоктування спирту протікає повільніше — максимум алкоголю в крові спостерігається через 90-180 хвилин.

Нагадаємо, чому деякі люди відчувають тривогу під час похмілля. Нові дослідження показують, що деякі люди під час похмілля відчувають стурбованість. Учені пояснили, чому це відбувається.