Солодка і підступна смерть: учені пов'язали популярний підсолоджувач із ризиком інфаркту
Популярний підсолоджувач, який вважався безпечною альтернативою цукру, виявився не настільки корисним і навіть небезпечним. Його вплив на наш організм може призвести до фатальних наслідків, заявили вчені.
Нещодавнє дослідження вчених показало, що ксиліт, низькокалорійний підсолоджувач, який зазвичай трапляється в продуктах без цукру, таких як жувальна гумка і зубна паста, може бути пов'язаний з підвищеним ризиком серцевих нападів, інсультів і смертності у тих, хто вживає його у великих кількостях. Це випливає за попередніми результатами тих самих дослідників із Клівлендської клініки, які виявили, що рівень ксиліту в крові може значно підвищуватися після його вживання, пише CNN.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Доктор Стенлі Гейзен, який очолював дослідження, наголосив, що такий високий рівень ксиліту є безпрецедентним і потенційно шкідливим. Дослідження, опубліковане в журналі European Heart Journal, також проводить паралелі з еритритом, іншим низькокалорійним підсолоджувачем, пов'язаним з аналогічними ризиками для здоров'я. Додаткові лабораторні дослідження і дослідження на тваринах показали, що і ксиліт, і еритрит можуть сприяти утворенню тромбів. Доктор Метью Томей з лікарні Маунт-Синай, який не брав участі в дослідженні, зазначив, що хоча ці результати і викликають занепокоєння, вони не доводять остаточно причинно-наслідковий зв'язок між ксилітом і несприятливими наслідками для здоров'я.
Ксиліт, який у невеликих кількостях міститься в деяких фруктах і овочах, часто рекламується як здоровіша альтернатива цукру, особливо для людей з діабетом або тих, хто дотримується низьковуглеводної дієти. Однак у комерційних цілях ксиліт використовується у більших кількостях, ніж у природі, що викликає побоювання з приводу його безпеки. Доктор Ендрю Фріман з National Jewish Health наголосив, що підвищена активність згортання крові, що спостерігається під час вживання ксиліту, викликає тривогу, особливо у людей, схильних до ризику серцево-судинних захворювань.
Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) відносить цукрові спирти, такі як ксиліт, до категорії "загальновизнаних безпечних" (GRAS), що призвело до їхнього широкого використання в різних харчових продуктах. Незважаючи на це, останні дослідження вказують на потенційні порушення метаболізму, спричинені штучними підсолоджувачами, що ускладнює зусилля зі зниження ваги та поліпшення загального стану здоров'я. Доктор Хейзен попередив, що люди з ризиком розвитку діабету, яким часто рекомендують використовувати такі підсолоджувачі, можуть ненавмисно збільшити ризик тромбоутворення.
Дослідники продовжують вивчати вплив штучних підсолоджувачів на здоров'я, але дедалі частіше говорять про те, що природні дієтичні продукти, як-от вода і несолодкі напої, є кращими. Це дослідження підкреслює необхідність більш всебічного вивчення довгострокових ефектів цукрозамінників.
Раніше Фокус писав про те, що аспартам визнали "можливим канцерогеном". Найпоширеніший підсолоджувач пов'язали з раком, у зв'язку з чим у ВООЗ вирішили зробити заяву.
Також Фокус писав про те, що сукралоза також може бути небезпечною для здоров'я. Популярний цукрозамінник пошкоджує нашу ДНК.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.