Розділи
Матеріали

Грань між користю і смертю: лікарі розповіли, як уникнути небезпечного передозування магнієм

Ксенія Романова
Фото: Pixabay | Передозування магнію, або гіпермагніємія, може виникнути, якщо людина споживає занадто багато магнію з добавок

Хоча магній часто призначають людям через його поширений дефіцит, варто завжди враховувати норму його споживання, вважають експерти. Перейшовши цю тонку межу, ми ризикуємо наразити свій організм на смертельну небезпеку.

Магній необхідний для таких життєво важливих функцій організму, як синтез білка, контроль рівня цукру в крові та робота нервів. Хоча багато людей не отримують достатньої його кількості зі свого раціону, добавки можуть допомогти, але лікарі нагадують, що дуже важливо уникати надмірного споживання, щоб уберегти себе від негативних наслідків передозування, пише EatingWell.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Магній — найважливіший мінерал, необхідний для численних функцій нашого організму, включно із синтезом білка, контролем цукру в крові та регулюванням кров'яного тиску. Він також відіграє важливу роль у виробництві енергії, синтезі ДНК і РНК, розвитку кісток і транспортуванні кальцію і калію для роботи м'язів, серця і нервів. За словами Лаури Пурді, докторки медичних наук, сертифікованої лікарки сімейної медицини, незважаючи на його важливість, деякі люди можуть не отримувати достатню кількість магнію через раціон харчування, що змушує медичних працівників рекомендувати добавки, особливо в разі таких проблем, як закрепи, проблеми зі сном і м'язові спазми.

Рекомендована дієтична норма магнію залежить від віку, статі та індивідуальних особливостей: дорослим у віці від 19 до 30 років потрібно 400 мг для чоловіків і 310 мг для жінок, а у віці 31 року і старше — 420 мг для чоловіків і 320 мг для жінок. Він міститься в таких продуктах, як мигдаль, шпинат, ниркова квасоля і тофу, проте деяким людям може знадобитися вживання добавок, дози яких підбирають з урахуванням індивідуальних потреб, які приймають з їжею для кращого засвоєння.

Передозування магнію, або гіпермагніємія, трапляється рідко, але може виникнути, якщо людина споживає занадто багато магнію з добавок, а не з їжі. Найчастіше допустима верхня межа споживання магнієвих добавок становить 350 мг на день. Перевищення цього показника може призвести до таких симптомів, як діарея, нудота, судоми, зниження артеріального тиску, м'язова слабкість, а також до більш серйозних наслідків, таких як нерегулярне серцебиття і навіть зупинка серця.

Кеті Дубінські, докторка фармацевтичних наук, нагадує про важливість дотримання рекомендованих доз, якщо у вас немає інших вказівок медичного фахівця. Деякі групи населення, наприклад, люди з хронічними захворюваннями, такими як хвороби нирок, схильні до підвищеного ризику передозування магнію. Високі дози, особливо ті, які містяться в деяких антацидах і проносних, спричиняють магнієву токсичність. Крім того, магнієві добавки можуть взаємодіяти з такими ліками, як бісфосфонати, деякі антибіотики та діуретики, впливаючи на всмоктування і загальний рівень магнію в організмі.

Тим, хто відчуває симптоми магнієвої токсичності, необхідно проконсультуватися з медичним працівником. Для запобігання передозування слід звернути увагу на дієтичні джерела магнію, такі як листова зелень, горіхи, насіння, незбиране зерно, бобові та молочні продукти. За необхідності прийому добавок Дубінські радить обирати високоякісну продукцію, перевірену на чистоту та ефективність. Вона також рекомендує обирати форми магнію з високою біодоступністю, як-от цитрат магнію, і пам'ятати про можливі взаємодії з іншими ліками або добавками.

Магній відіграє велику роль у щоденних процесах нашого організму і також пов'язаний з поліпшенням психічного здоров'я: дослідження показують, що підвищене споживання магнію може зменшити симптоми депресії та тривоги. Багатогранні переваги цього мінералу роблять його найважливішим компонентом збалансованої дієти та загальної стратегії здоров'я.

Раніше Фокус писав про те, що популярні вітаміни можуть сприяти розвитку раку. Дослідження групи вчених з Південної Кореї пояснює, яка їжа може сприяти появі злоякісних утворень.

Також Фокус писав про те, що добавка для бодібілдингу допомагає запобігати деменції. Дослідження на мишах показує, що ця речовина захищає мишей від зниження когнітивних функцій.

Важливо! Ця стаття ґрунтується на останніх наукових і медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.