Скоротити споживання м'яса і не пожертвувати здоров'ям: учена назвала корисні альтернативи
М'ясо є популярним і часто основним продуктом харчування серед мільйонів людей. Однак вчені вважають, що навіть трохи скоротивши його споживання і замінивши його на інші продукти, ми можемо не тільки зміцнити наше здоров'я, а й зробити свій внесок у порятунок природи.
Перехід на харчування з меншим вмістом м'яса може позитивно позначитися як на особистому здоров'ї, так і на екологічній ситуації на планеті, проте це не такий вже й простий крок для багатьох. Але перехід на рослинну їжу не вимагає суворого дотримання веганської або вегетаріанської дієти: навіть помірне скорочення споживання м'яса може принести значну користь здоров'ю, пише The Conversation.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Не всі рослинні альтернативи однакові за поживною цінністю, попереджає Лаура Марчезе, кандидат наук в Інституті фізичної активності та харчування Університету Дікін. Деякі з них піддаються сильній обробці, і вибрати більш здорові варіанти може бути непросто, особливо коли ви обідаєте поза домом. Дослідження Марчезе та її команди, опубліковане в журналі Journal of Nutrition, засвідчило, що скорочення споживання м'яса і молочних продуктів навіть наполовину і заміна їх більш корисними рослинними продуктами, як-от бобові або тофу, може поліпшити загальну якість харчування. Воно також виявило, що такі зміни зазвичай збільшують споживання харчових волокон і знижують споживання насичених жирів, що дуже важливо для зниження ризику серцевих захворювань.
Використання сочевиці замість м'яса в рецептах може призвести до значного поліпшення здоров'я, вважає Марчезе. Хоча скорочення споживання м'яса корисне, слід звернути увагу на те, що його замінює. Деякі рослинні замінники м'яса піддаються сильній обробці, містять велику кількість солі та насичених жирів, що може підірвати передбачувану користь для здоров'я. Рекомендується вибирати цільні, мінімально оброблені рослинні продукти, такі як тофу, боби й овочі, а не сильно оброблені м'ясні замінники.
Коли ви їсте поза домом, зробити більш здоровий вибір стає складніше, пояснює Марчезе. Вона рекомендує заповнювати половину тарілки різноманітними овочами та обирати страви, які не смажаться у фритюрі. Перевагу слід віддавати цільним зернам, а не рафінованим, а якщо ви обираєте м'ясо, то краще віддати перевагу менш обробленим варіантам, наприклад, курці-гриль. Ці стратегії допоможуть підтримувати збалансовану, багату поживними речовинами дієту навіть у ресторанах, вважає вона.
Щоб ще більше підтримати здорове харчування, важливо бути поінформованим про поживність продуктів, особливо на ринку, який все більше наповнюється рослинними, але обробленими продуктами, нагадує Марчезе. Послідовний вибір цільних, багатих поживними речовинами продуктів замість оброблених замінників може гарантувати, що зміни в раціоні справді сприяють поліпшенню здоров'я і самопочуття.
Раніше Фокус писав про швидке надходження штучного м'яса в продаж у США. Дедалі більше країн дають зелене світло штучно вирощеному м'ясу як більш екологічній і гуманній альтернативі традиційним методам виробництва.
Також Фокус писав про схрещування генів свині з бобами, які почали виробляти справжній свинячий білок. Змінивши ДНК соєвих бобів для виробництва свинячого білка, компанія виробила продукт, багатий, фактично справжнім, свинячим білком, який стирає межі між рослиною і м'ясом.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.