Захист від хвороби у нас у тарілці: вчені розповіли про дієту, здатну боротися з деменцією
Деменція є серйозною глобальною проблемою, не піддаючись лікуванню і зачіпаючи мільйони людей. Саме тому вчені вивчили різні методи, здатні запобігти її розвитку, одним з яких виявилося харчування.
Нещодавнє дослідження вчених показало, що протизапальна дієта може значно знизити ризик розвитку деменції, особливо у тих, хто вже страждає на кардіометаболічні захворювання, такі як діабет 2 типу, хвороби серця або інсульт. Хоча дієта сама по собі не може запобігти деменції або хворобі Альцгеймера, вона відіграє важливу роль у пом'якшенні деяких факторів ризику, пов'язаних із когнітивним зниженням, пише Skeptical Raptor.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
У дослідженні, опублікованому в JAMA Network Open, професорка Ебігейл Дав та її колеги з Каролінського інституту, спостерігали за 84 000 дорослих у віці 60 років і старше, які не страждають на деменцію. Раціон харчування учасників оцінювали шляхом повторного 24-годинного аналізу раціону, після чого розраховували індекс запалення в раціоні.
За цим індексом раціон класифікувався як протизапальний, нейтральний або прозапальний на підставі наявності в ньому певних поживних речовин і продуктів. Результати дослідження показали, що в учасників, які дотримуються протизапальної дієти, ризик розвитку деменції був на 31% нижчим, ніж у тих, хто дотримувався прозапальної дієти.
Протизапальна дієта зазвичай містить високе споживання фруктів, овочів, бобових і чаю, які сприяють зменшенню запалення в організмі. Навпаки, дієти з високим вмістом тваринних жирів і низьким вмістом цих продуктів вважаються прозапальними. У дослідженні також зазначається, що ті, хто дотримувався нейтральної дієти, мали вищий ризик розвитку деменції з плином часу, що лише підкреслило потенційну користь протизапального підходу до харчування.
Проте дослідження є обсерваційним, що означає, що воно не може остаточно встановити причинно-наслідковий зв'язок між дієтою та ризиком розвитку деменції. Попри багатообіцяючі результати, вони насамперед підкреслюють важливість подальших вивчень цих процесів, зокрема рандомізованих контрольованих випробувань, щоб краще зрозуміти прямий вплив дієти на деменцію та те, чи можуть дієтичні зміни також зменшити передіснуваючі стани, які підвищують ризик деменції.
Незважаючи на те, що це дослідження є першопрохідцем, воно додає важливих аргументів до зростаючої кількості доказів, що підтверджують користь протизапальної дієти не тільки для зниження ризику хронічних захворювань, а й для підтримки когнітивного здоров'я. Особи з кардіометаболічними захворюваннями можуть отримати особливу користь від такого коригування раціону, потенційно знижуючи ризик деменції та покращуючи загальний стан мозку, вважають автори.
Раніше Фокус писав про те, що вчені розкрили несподівану користь денного сну. Дослідники вважають, що легкий сон протягом дня здатний поліпшити концентрацію і пам'ять, і навіть запобігти руйнівній хворобі.
Також Фокус писав про виявлення вченими нових винуватців розвитку хвороби Альцгеймера. Глибоко в нашому мозку мешкають клітини, покликані захищати його, але, схоже, вони ведуть подвійне життя і можуть стати причиною виникнення недуги.
Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.