Розділи
Матеріали

Названо здорову їжу, від якої можна погладшати: вчені склали список

Ксенія Коваленко
Фото: Getty Images

Дослідники кажуть, що деякі зовсім неочевидні продукти можуть містити насичені жири та цукор.

Нове дослідження показало, що деякі продукти та напої, які вважаються корисними, містять приховані насичені жири та цукор. Через це люди можуть неусвідомлено споживати більше рекомендованої добової норми, пише New Atlas.

Учені вже радили скоротити споживання насичених жирів і доданих цукрів до менш як 10% від добової калорійності. Насичені жири можуть викликати жирові відкладення в кровоносних судинах, а це викликає атеросклероз. Дієта ж із високим вмістом цукру пов'язана з ожирінням, діабетом і серцевими захворюваннями.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Більшості з нас чудово відомі продукти, яких слід уникати через високий вміст цукру та жирів. Зазвичай, це продукти тваринного походження, а також солодкі напої, такі як газована вода, солодкий чай тощо.

Але в новому дослідженні, яке провели в Університеті штату Огайо (OSU), було виявлено джерела прихованих насичених жирів і доданих цукрів.

"Куряча грудка позиціонується як абсолютно дієтична страва, але в ній все одно міститься деяка кількість насичених жирів. Корисно знати, як такі продукти повільно і потайки додають насичені жири до нашого раціону", — каже професор і директор медичної дієтології у Школі охорони здоров'я та реабілітаційних наук OSU Крістофер Тейлор.

У межах дослідження було вивчено дані 36 378 дорослих американців у віці 19 років і старше.

З'ясувалося, що на частку насичених жирів припадало не менше 12% щоденних калорій, а споживання цукру варіювалося в межах 14-16% калорій.

Основними джерелами насичених жирів стали такі страви як сир, піца, морозиво, заморожені молочні десерти, яйця та омлети, а також буріто і тако. Менш очевидними продуктами з насиченими жирами виявилися незбиране та знежирене молоко, в'ялене м'ясо, вершки та їхні замінники, страви з пасти (окрім макаронів із сиром), заправки для салатів, рослинні олії, смажена картопля.

Основним джерелом цукрів стали безалкогольні напої, чай, фруктові напої, тістечка і пироги, а також цукор і мед. Менш очевидні джерела цукру охоплювали дріжджовий хліб (включно з білим і цільнозерновим хлібом, бубликами, кренделями та англійськими мафінами), вершки і замінники вершків, приправи на основі томатів, такі як кетчуп, заправки для салатів і рослинні олії, батончики зі злаків.

Вчені наголошують, що отримані результати не повинні стати приводом для обмеження раціону. Суть у тому, щоб підвищити обізнаність і дати змогу людям краще керувати своїм раціоном.

Нагадаємо, вчені знайшли причину повального ожиріння і діабету ІІ типу. Дослідники вважають, що протягом десятиліть людство харчувалося неправильно.