Маркуванням літерою Е та цифрами після неї заведено позначати харчові добавки у продуктах. Не всі вони шкідливі, але є добавки, які потрібно неодмінно "знати в обличчя".
Маркування з'явилося через потребу скоротити місце на етикетці, адже у складі потрібно було писати повну назву добавок, а це займало дуже багато місця. Тому в 1953 році в Євросоюзі запровадили відповідне маркування з буквою Е, де сама буква означає – Europe, а перша цифра коду кожної добавки говорить про її призначення.
Харчові добавки додають у продукти харчування в технологічних цілях у процесі виробництва, для надання їм бажаних властивостей. Не варто боятися всіх "ешок", адже сіль і перець, наприклад, також є харчовими добавками. Допоможе розібратися у дійсно небезпечних для нашого здоров'я добавках food-експерт та нутриціологиня Аня Чу.
"Існує певна класифікація харчових добавок, яка допомагає розібратися з чим ми маємо справу і залежить вона від першої цифри на коді", — зазначає нутриціолог.
Відповідно:
- на 1 починаються коди барвників;
- на 2 — консерванти;
- на 3 (300-322 — антиоксиданти; 333-399 — антиоксиданти та стабілізатори);
- на 4 — емульгатори та стабілізатори;
- на 5 — речовини проти стеження та комкування;
- на 6 — підсилювачі смаку та запаху;
- на 9 починаються коди глазурователів, розм'якшувачів та інших покращувачів випічки та інших речовин;
- Е1100-Е1105 — ферментні препарати.
Але це не означає, що всі добавки, які знаходяться в тих чи інших продуктах, корисні і нешкідливі. На жаль, це не так. Існує перелік "ешок", які можуть завдати відчутної шкоди здоров'ю, особливо дітям, алергікам та людям з хронічними захворюваннями ШКТ.
Які ж харчові добавки потрібно "знати в обличчя" та остерігатися? Список шкідливих для нашого здоров'я добавок:
- Е129 — уникати за наявності астми та риніту; може спричиняти гіперактивність у дітей. Добавку заборонено у багатьох країнах світу, але дозволено для використання в Україні.
- Е123 — заборонена для використання у харчовій промисловості на території України, США та країнах Європи.
- Е320 — у багатьох країнах добавка занесена до червоного списку, оскільки має високий рівень небезпеки. Передбачається канцерогенна дія цієї добавки.
- Е213 — консервант може викликати астматичні прояви, алергію, екзему, гіперактивність, що особливо негативно впливає на дітей!
- Е220 — токсична добавка. У алергіків може викликати кропив'янку, кашель, ангіоневротичний набряк, утруднене дихання. Люди із захворюваннями ШКТ будуть більш чутливими до діоксиду сірки у складі продуктів.
- Е221 — при перевищенні допустимої норми чинить токсичну дію на печінку та нирки, провокує загострення симптомів астми. Вступаючи в реакцію з аскорбіновою кислотою (E300), бензоат натрію (Е221) може утворювати бензол, а це сильний канцероген!
- Е952 — це підсолоджувач, цикламат натрію. Протипоказаний для вживання вагітним жінкам, дітям, а також людям, які страждають на ниркову недостатність. Найчастіше знаходиться у складі жувальної гумки, дешевих солодких газованих напоїв.
Ризикувати чи ні своїм здоров'ям – вибір кожного, але відповідальність за дітей – лежить на батьках. Намагайтеся уважно читати склад продуктів, які потрапляють до дітей, а також мінімізувати кількість шкідливих харчових добавок у раціоні.
Раніше Фокус писав про те, які токсичні продукти забирають у вас здоров'я.
Важливо! Ця стаття заснована на останніх наукових та медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря.