Смачніше, ніж у сувенірній лавці. Рецепт ідеального рахат-лукуму
Ці ласощі відомі по всьому світу і саме їх зазвичай привозять у подарунок з Туреччини.
Рахат-лукум настільки відомий, що вже став синонімом чогось солодкого та вишуканого. Його часто купують як смачний сувенір на Близькому Сході. Але його можна приготувати на власній кухні. Адже хоч рахат-лукум і виглядає, як складна страва насправді готувати її не так складно. Потрібно просто дотримуватися пропорцій та технології. Фокус розповість, як приготувати ці ласощі.
Рахат-лукум
Інгредієнти:
- 2 склянки цукру;
- 1 склянка води;
- 1/4 чайної ложки лимонної кислоти;
- 1 склянка крохмалю кукурудзяного;
- 1/2 чайної ложки ароматизатора на вибір (ваніль, рожева вода, м'ята тощо);
- 1/2 склянки горіхів на вибір (фісташки, мигдаль, волоський горіх тощо);
- цукрова пудра для посипання.
У каструлі з товстим дном змішайте цукор, воду та лимонну кислоту. Доведіть до кипіння на середньому вогні, помішуючи, аби цукор розчинився. Знизьте вогонь і варіть без помішування до досягнення температури 115 градусів за Цельсієм (перевірте термометром для цукерок або пробою на холодній воді).
У мисці змішайте крохмаль і ще одну дрібку лимонної кислоти. Поступово додавайте цю суміш у сироп, постійно помішуючи віночком, щоб не було грудочок. Варіть на слабкому вогні, помішуючи дерев'яною ложкою до загустіння маси (приблизно 40 хвилин).
Додайте ароматизатор і горіхи та добре перемішайте. Викладіть масу у форму, вистелену пергаментним папером або змащену олією. Розрівняйте поверхню і залиште остигати на кілька годин або на ніч.
Посипте поверхню рахат-лукуму цукровою пудрою і наріжте на квадратики. Обваляйте кожен шматочок у цукровій пудрі та складіть у банку чи контейнер із кришкою.
Зберігайте рахат-лукум у холодильнику до двох тижнів.
Також ви можете приготувати ще один відомий східний десерт — баклаву. Цю страву готують на Сході з незапам'ятних часів із тонкого тіста, меду та горіхів.