Класичний імеретинський хачапурі: найкращий рецепт від грузинського кухаря

Класичний імеретинський хачапурі, хачапурі, рецепт хачапурі, грузинська кухня
Фото: Скриншот | Класичний імеретинський хачапурі

Хачапурі — це традиційна грузинська страва, але в кожному регіоні її готують по-своєму.

Related video

Справжній хачапурі приготувати просто. Варто дотримуватися дозування продуктів. Утім, це все умовності, адже хачапурі готують у кожній грузинській сім'ї, і там, напевно, кількість інгредієнтів ніхто не відміряє на вагах.

Цікаво, але хачапурі по-імеретинськи в оригіналі готують зі справжнім імеретинським сиром, який за консистенцією скоріше нагадує домашній сир, ніж сир. Рецептом поділилася блогерка anta_shartava, яка вже багато років живе в Грузії.

Класичний імеретинський хачапурі

Інгредієнти:

Для тіста:

  • борошно — 500 г;
  • вода 300 мл;
  • цукор — 1 ч. л.;
  • дрібка солі;
  • сухі дріжджі — 1,5 чайної ложки;
  • рослинна олія — 100 мл.

Для начинки:

  • сир імеретинський — 1 кг (або сулугуні).

Борошно просійте в глибоку миску, додайте дріжджі, сіль, цукор, олію та воду. Вода має бути теплою, щоб дріжджі "запрацювали".

Усе ретельно перемішайте до однорідності.

Накрийте миску з тістом, залиште на тридцять-сорок хвилин. Розділіть тісто на стільки порцій, скільки хочете зробити хачапурі, але врахуйте, що кожний має вміщатися у форму, тож дивіться самі.

Щоб зробити начинку, потрібно крупно натерти весь сир. Можна додати трохи вершкового масла. Якщо сир жирний, можна обійтися й без масла: начинка має бути досить пухкою.

Порції тіста розкачайте качалкою в кола. Викладіть у центр кожного кола 150 грамів сирної начинки, краї тіста з'єднайте й защипніть. Трохи присипте хачапурі борошном і знову розкачайте качалкою до товщини 8-10 мм. Діаметр визначається розмірами форм для випічки.

Проколіть хачапурі по периметру, відправте в духовку, розігріту до 180 градусів, і печіть до готовності. Це займе близько 30 хвилин. Перед подачею змастіть скоринку хачапурі вершковим маслом.

Також ви можете приготувати смачну шаурму. Готувати цю страву вуличної кухні вдома дуже просто. І додати можна стільки начинки, скільки захочеться.