Картопляні кльоцки: як приготувати справжні італійські ньокі

Ньоккі, картопляні галушки, італійська кухня, що таке ньоккі. ньоккі рецепт
Фото: Getty Images | Ньокі

Картопляні ньокі — це чудова основа для різноманітних страв із соусами.

Картопляні кльоцки, які в Італії називають ньокі, можна купити в магазині, або приготувати самому. Це чудова основа для страв із соусами, і їх можна приготувати про запас, заморозивши в морозилці. І варити їх можна замороженими, що дуже зручно.

Варто запам'ятати, що ньокі не готують із молодої картоплі, вона для цього занадто водяниста. Кількість борошна завжди трохи варіюється залежно від вологості картоплі, але вона ніколи не має бути занадто великою, інакше галушки вийдуть занадто твердими. Рецепт ідеальних ньокі опублікували на кулінарному сайті Cucchiaio.

Картопляні кльоцки ньоккі

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі;
  • 300 г борошна;
  • 1 яйце;
  • сіль;
  • щіпка мускатного горіха (за бажанням).

Приготувати картопляні ньокі дуже просто. Спочатку промийте картоплю і варіть її в мундирі близько 30 хвилин або поки вона не стане дуже м'якою. Злийте воду, дайте картоплі трохи охолонути, потім очистіть її та пропустіть через картоплем'ялку, поки вона ще гаряча. Зберіть пюре на робочій поверхні, дерев'яній дошці для випікання, додайте борошно і сіль (і мускатний горіх за бажанням).

Вбийте яйце і змішайте всі інгредієнти спочатку виделкою, а потім руками. Тісто має вийти м'яким і нелипким. Залежно від сорту картоплі і, отже, рівня її вологості може знадобитися додати трохи більше борошна, але не більше того: занадто багато борошна робить галушки жорсткими.

Коли тісто буде готове, розділіть його на 4-5 частин. Візьміть кожну порцію і сформуйте довгу ковбаску завтовшки трохи більше пальця. Наріжте ковбаску шматочками завширшки в пару сантиметрів.

Продовжуйте таким же способом, поки не закінчиться все тісто. Тепер візьміть отримані шматочки, округляйте їх на долоні та прокотіть кожен на спеціальному пристосуванні, ріганьйоккі, або на зубцях виделки, злегка натискаючи пальцем, щоб отримати класичну злегка увігнуту та рифлену форму. Це потрібно, щоб кльоцки краще вбирали соус.

Можете готувати ньокі одразу — їх відварюють до напівготовності та доводять до готовності на сковорідці разом із соусами. Або ж ви можете їх заморозити про запас. У морозилку кладіть їх так, щоб вони не стикалися і не склеювалися, а коли ньокі заморозяться — пересипте їх у контейнер, або пакет.

Раніше Фокус розповідав, із чим можна подавати ньокі. Наприклад. Спробуйте приготувати простий томатний соус із базиліком. Або просто доповніть свої картопляні кльоцки підсмаженим беконом.