Вино, капуста і зелений чай: як і чим пофарбувати яйця на Великдень 2024

Крашанки, великодні яйця
Фото: Getty Images | Крашанки, пофарбовані натуральними інгредієнтами

Завжди можна скористатися барвниками з магазину. Але натуральними інгредієнтами можна домогтися приголомшливих відтінків крашанок.

У магазинах зараз можна купити найрізноманітніші харчові фарби та наклейки. Але для великодніх яєць, або як називають в Україні — крашанок, краще використовувати виключно натуральні барвники. І палітра виходить дуже різноманітною, головне вибрати яйця з білою шкаралупою. Фокус розповість, як це зробити.

Коли потрібно фарбувати яйця на Великдень?

Думки з цього приводу розходяться. Часто їхні крашанки починають фарбувати в Чистий четвер, після того, як приберуть будинок. Але багато хто переносить цей обряд на Велику суботу, яку також називають Тихою. Тоді можна встигнути їх освятити і на нічній великодній службі, яка зазвичай починається в суботу ввечері або вже у Великодню неділю вранці.

Крашанки, великодні яйця Fullscreen
Крашанки
Фото: Instagram

Не забувайте, що крашанки потрібно зберігати правильно: обов'язково прибирайте їх до холодильника після святкового застілля і не зберігайте яйця з пошкодженою шкаралупою. Краще використати їх для салату.

Раніше крашанки, освячені в храмі, довго зберігали, як оберіг. Вважалося, що вони захищають будинки від пожеж, блискавок та інших нещасть.

Як підготувати яйця до фарбування:

  • Ретельно вимийте яйця.
  • Зваріть яйця круто. На це піде 10-15 хвилин. Додайте у воду кілька столових ложок солі, щоб шкаралупа не розтріскалася.

Чим можна пофарбувати крашанки?

Цибулеве лушпиння, чай і кава

Для отримання коричневого підійде лушпиння цибулі, міцний чай або свіжозварена кава. Цибулевим лушпинням фарбувати дуже просто:

  • промийте 2-3 склянки лушпиння промийте проточною водою;
  • покладіть у каструлю, залийте водою і дайте настоятися хвилин 15-20;
  • поставте каструлю на вогонь і проваріть після закипання 5-10 хвилин,
  • акуратно покладіть у відвар яйця і потримайте їх на слабкому вогні не більше 10 хвилин,
  • зніміть з вогню і дайте охолонути, не зливаючи барвник.

Якщо використовуєте чай або каву: просто опустіть яйця у відвар і залиште на кілька годин.

Капуста і вино

Якщо ви хочете отримати гарний синій відтінок, використовуйте червонокачанну капусту. Капусту крупно наріжте. Складіть у каструлю, залийте водою і доведіть до кипіння. Варіть 30 хвилин на слабкому вогні. Дайте капусті повністю охолонути у відварі. Капустяний відвар процідіть у каструлю. Додайте 1,5 ст. л. оцту і перемішайте. Покладіть у відвар зварені круто яйця від 30 хвилин до 8 годин. Що довше вони там пролежать, то яскравішим буде колір крашанок.

Крашанки, великодні яйця Fullscreen
Крашанки, пофарбовані вином
Фото: 1000.menu

Також можна пофарбувати яйця вином. Це новий модний великодній тренд і крашанки виходять дуже цікавого відтінку: синювато-фіолетового. Можна навіть зробити майже чорні крашанки.

Візьміть найдешевше червоне вино. Яйця потрібно брати сирі, тому що вони будуть варитися у вині. Залийте вином яйця в каструльці і варіть близько 10-15 хвилин. Після того як ви охолодите і обсушите готові яйця, шкаралупа набуде синьо-сірого відтінку. Кристалики винної кислоти, що осіли на шкаралупі, додадуть мерехтіння. Якщо ви залишите яйця у вині на ніч, вони набудуть темнішого насиченого кольору.

Буряк і каркаде

Щоб надати шкаралупі яєць рожевого кольору, можна використовувати буряк. Дрібно наріжте його або натріть на тертці. Зробіть відвар. І покладіть туди варені круто яйця.

Крашанки, великодні яйця Fullscreen
Крашанки
Фото: Flickr

До речі, міцний настій чаю каркаде також можна використовувати. Він надає більш насиченого червоного кольору. Зробіть міцний чай і покладіть туди яйця. Що довше ви протримаєте яйця у відварі, то яскравішим вийде відтінок.

Куркума і зелений чай

Куркума додасть крашанкам яскравого жовтого відтінку. Яйця в цьому випадку потрібні сирі.

На 5 білих яєць знадобиться:

  • приблизно 40 г меленої куркуми (1 пакетик або трохи більше);
  • 0,7 л води — рідина має покривати яйця;
  • 2 ст. л. 9%-вого оцту;
  • 1 чайна ложка солі.

Розведіть куркуму до стану кашки в невеликій кількості води, потім долийте решту води, додайте сіль і оцет. Помістіть яйця в розчин, поставте на невеликий вогонь і після закипання варіть 10 хвилин. Остудіть у холодній воді та викладіть на паперову серветку.

Зелений чай надає ніжного зеленувато-жовтого відтінку.

Інгредієнти:

  • 5 чайних ложок зеленого чаю матча;
  • 1 л. води;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 ч. л. 9% оцту.

Далі дійте, як із куркумою: зваріть яйця в барвнику і залиште в ньому на 3-4 години.

Як прикрасити крашанки

Якщо ви хочете, щоб на ваших крашанках був візерунок, то можна скористатися всім тим, що є у вас вдома. І крашанки вийдуть дивовижними.

Рослинні мотиви

Листочки пряних трав на кшталт м'яти, кінзи, петрушки, або що у вас знайдеться вдома, просто притисніть до яйця, обгорніть марлею, або капроном, міцно зав'яжіть, щоб листок не зліз, та опустіть яйця в будь-який розчин, приготований із додаванням натурального барвника.

Крашанки, великодні яйця Fullscreen
Крашанки
Фото: 1000.menu

Що довше ви тримаєте яйця у відварі, то насиченішим буде колір. Потім приберіть листочок і отримаєте малюнок на шкаралупі.

Геометричні візерунки

За таким же принципом можна використовувати звичайний тканинний пластир. Просто зробіть візерунок зі смужок, або кружечків на шкаралупі варених яєць і покладіть у барвник. Або обв'яжіть яйця мотузкою.

Крашанки, великодні яйця Fullscreen
Крашанки
Фото: 1000.menu

Нагадаємо, раніше Фокус писав про те, як можна прикрасити паски. Крім білої глазурі та посипки є ще чимало інших трендів у великодньому декорі.