Топ 5 натуральних замінників цукру, які не зашкодять вашому здоров'ю

Цукор
Фото: Freepik | Найкращі натуральні альтернативи цукру

Якщо ви стежите за своїм харчуванням, важливо контролювати споживання білого цукру, віддаючи перевагу більш натуральним і здоровим альтернативам. І тут є з чого вибирати.

Періодичне вживання солодощів допустиме навіть на правильному збалансованому харчуванні, проте надмірне споживання цукру може спровокувати ожиріння, запалення та метаболічний синдром. Оскільки продукти харчування насичені доданими цукрами, важливо обирати натуральні підсолоджувачі, які можуть бути хорошим способом контролювати споживання доданого цукру. На відміну від штучних підсолоджувачів, натуральні створені природою. Найчастіше в них мало калорій і фруктози, але вони можуть бути такими ж солодкими на смак, як і звичайний цукор. Вибір підсолоджувача залежить від смакових уподобань, потреб здоров'я і того, для чого він використовується. Ось п'ятірка найкращих натуральних альтернатив. Про це пише Health.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Фрукти

Fullscreen
Фото: Freepik

Свіжі фрукти, наприклад, банани, ягоди і фініки мають природну солодкість та містять важливі поживні речовини, які підтримують загальний стан здоров'я. Крім того, клітковина, що міститься у фруктах, допомагає сповільнити всмоктування цукру в організмі, що допомагає регулювати його рівень у крові.

Фрукти можна використовувати як начинку для йогурту, додавати в смузі та випічку. Використання фруктів як натурального підсолоджувача покращує смак страви без додавання порожніх калорій і штучних добавок.

Кленовий сироп

Кленовий сироп виготовляється з використанням рідини або соку кленових дерев. У дереві клена обережно просвердлюють отвір, і збирають сік у спеціальні контейнери. Потім сік кип'ятять доти, доки більша частина води не випарується, залишаючи після себе густий, липкий, солодкий сироп. Після того як його відфільтрують і видалять різні домішки, кленовий сироп готовий до вживання.

Хоча чистий кленовий сироп може мати схожу калорійність із рафінованим цукром, він вважається кращою альтернативою через вміст поживних речовин. Чистий кленовий сироп містить антиоксиданти і безліч важливих мінералів, таких як марганець і цинк. Однак не всі кленові сиропи однакові. Колір сиропу варіюватиметься залежно від того, коли його було зібрано. Деякі продукти можуть містити велику кількість кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози, тому уважно читайте склад на етикетці.

Мед

Fullscreen
Фото: Freepik

Мед — це натуральний підсолоджувач, який бджоли виробляють із нектару квітучих рослин. Мед трохи солодший за білий цукор, а це означає, що ви можете використовувати меншу його кількість, щоб домогтися того ж солодкого смаку.

Сирий непастеризований мед складається здебільшого з фруктози та глюкози, але також містить невелику кількість вітамінів та мінералів. Сирий мед містить невелику кількість вітамінів групи В, заліза, калію і марганцю. Однак найбільш значну користь для здоров'я надають антимікробні та антиоксидантні властивості меду. Його природна солодкість може задовольнити потяг до солодкого, а також захистити організм від окислювального стресу та запалень.

Меласа

Меляса або очеретяна патока — це густий темно-бурий сироп, який отримують під час переробки цукрової тростини. Завдяки багатому складу поживних речовин його можна вважати здоровою натуральною альтернативою звичайному цукру. Меласа містить магній, кальцій, залізо, калій, мідь і марганець.

Тростинна патока має яскраво виражений гірко-солодкий смак і нижчий глікемічний індекс, ніж звичайний цукор. Вона може надати солодкість напоям, маринадам, соусам і випічці.

Кокосовий цукор

Fullscreen
Фото: Freepik

Кокосовий цукор останнім часом став популярним як більш нерафінована і натуральна альтернатива звичайному цукру. Він має значно нижчий глікемічний індекс, чинячи менший вплив на рівень глюкози в крові.

Кокосовий цукор виробляється шляхом виварювання соку кокосових пальм. Отриманий у результаті цукор зберігає багато поживних речовин, він містить калій, залізо, цинк і кальцій. Крім того, він дуже схожий на звичайний цукор, що дає змогу легко замінити його в будь-яких рецептах.

Нагадаємо, що буде, якщо не їсти цукор 30 днів: 8 важливих переваг для здоров'я.

Раніше Фокус писав про те, що якщо ви не можете уявити свого дня без чогось солодкого і відчуваєте залежність, є способи, які допоможуть вам подолати цю нездорову пристрасть.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця.