Шанс для "тих, хто вижив". Рецензія на фільм "Пам'ять кохання"

Рецензія на фільм "Пам'ять кохання"

Фільм був представлений на Венеціанському кінофестивалі 2023 року і зібрав на прем'єрі знаменитостей, незважаючи на страйк акторів і сценаристів, який тривав кілька місяців. А виконавець головної ролі Пітер Сарсгаард отримав Кубок Вольпі як Найкращий актор Венеційського кінофестивалю 2023 року.

28 березня в українських кінотеатрах стартував показ фестивального хіта 2023 року — мелодрами мексиканського режисера Мішеля Франко "Пам'ять кохання" з Джессікою Честейн і Пітером Сарсгаардом у головних ролях. Фокус побував на допрем'єрному показі та ділиться враженнями.

Про що фільм "Пам'ять кохання" 2023

Трейлер фільму "Пам'ять кохання" 2023 року

Мати-одиначка Сільвія (Джессіка Честейн), яка ледве перемогла алкогольну залежність, виховує доньку Анну, працює в садку для дорослих людей з обмеженими можливостями і загалом живе рутинним життям. Вона боїться зав'язувати стосунки з чоловіками, завжди перевіряє, чи щільно зачинені вхідні двері, і побоюється за доньку, яка, як їй здається, може потрапити під вплив поганої компанії і почати пити алкоголь. Сільвія навіть побоюється запросити у квартиру фахівця з ремонту холодильників чоловічої статі: вона акцентує на тому, що "запрошувала жінку", коли у двері постукав майстер-чоловік. З рідних у героїні — тільки сестра Олівія, завжди готова прийти на допомогу.

Джессіка Честейн у фільмі "Пам'ять кохання" 2023 Fullscreen
Джессіка Честейн у фільмі "Пам'ять кохання" 2023

Сільвія справляє враження глибоко травмованої і безпорадної жінки, чиє життя, здається, назавжди завмерло на квадратних метрах її квартири і роботі.

Одного разу Олівія запрошує сестру на зустріч шкільних випускників, де до головної героїні за столом сідає незнайомий чоловік із когнітивними порушеннями на ім'я Сол (Пітер Сарсгаард). Він іде за Сільвією до самого будинку і навіть ночує під дощем біля дверей її квартири. З цього і починається незвичайна історія взаємин людей із важким психологічним багажем.

Переваги фільму "Пам'ять кохання"

Цей незвичайний міський роман, навмисне просочений не стільки романтикою, скільки обопільним дискомфортом і зневірою героїв у зміни на краще, діє на глядача заворожуюче. По-перше, спостерігачеві з перших епізодів стає зрозуміло, що в Сільвії позаду якась страшна трагедія чи нещасний випадок, які перетворили її з привабливої молодої жінки на завжди напружену й недовірливу особу. Ми разом із Сільвією пильно спостерігаємо за перехожими з вікна її квартири, насторожено реагуємо на незнайомців, боїмося доторкнутися руками до людей у магазині. Творці картини зуміли дуже тонко налаштувати глядача на тактильність і напругу, присутні в кадрі з перших хвилин.

Джессіка Честейн і Пітер Сарсгаард у фільмі "Пам'ять кохання" 2023 року Fullscreen
Джессіка Честейн і Пітер Сарсгаард у фільмі "Пам'ять кохання" 2023 року

При цьому до героя Сарсгаарда глядач відчуває співчуття: у Сола — рання деменція. Колись він був одружений, але його дружина померла. Залишилися тільки брат і племінниця, змушені опікуватися родичем із важким діагнозом. Після знайомства із Сільвією Сол почав відчувати щось іще, крім марних спроб пригадати хоч дещицю з прожитого кілька годин тому. До нього повернулися почуття і деякі фарби життя. Ця палітра з давно забутих яскравих емоцій і настороженої настороженості так само тонко передаються глядачеві, даючи змогу прожити стосунки героїв у тілі кожного з них.

Події розгортаються на тлі повсякденного міського пейзажу: тут немає грандіозних декорацій і насичених натурних локацій. У "Пам'яті кохання" режисер Мішель Франко зробив ставку на проживання почуттів та емоцій, і в автора це вийшло грандіозно.

На окрему увагу заслуговує сцена, в якій Сільвія відкрито протистоїть своїй родині, яка жорстоко зрадила її багато років тому. Здається, саме заради цього моменту вона жила багато років і не знала, як відкрито заявити про все, що відчувала щодня. Сцена — кульмінація оповіді, і вона чудово зіграна.

Цей теплий, чуттєвий і зворушливий фільм підійде для сімейної річниці або романтичного вечора. У будь-якому разі мелодрами втратили очки останніми роками, і "Пам'ять кохання" — гарний привід компенсувати згаяний час для популярного жанру.

Раніше Фокус писав рецензію на "Мисливці за привидами. Крижана імперія".