Стануть набагато кориснішими: 5 причин обов'язково замочувати горіхи у воді

Волоські горіхи
Фото: Freepik | 5 причин обов'язково замочувати горіхи

Сирі або обсмажені горіхи, безсумнівно, є джерелом поживних речовин і мають бути частиною раціону. Однак замочені горіхи ще корисніші для вашого здоров'я

Багато дієтологів та експертів у сфері харчування давно рекомендують замочувати горіхи у воді, щоб зробити їх ще більш корисними для здоров'я. Ця проста практика передбачає занурення горіхів у воду на деякий час, зазвичай на ніч, що дає змогу поліпшити їхній смак і засвоєння організмом. Які ще переваги для здоров'я можна отримати, замочуючи горіхи у воді. Про це пише OnlyMyHealth.

У Фокус. Стиль з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найцікавіші новини зі світу шоу-бізнесу та світського життя!

Покращене засвоєння поживних речовин

Fullscreen
Фото: Pixabay

Замочування горіхів ініціює процес проростання, який активує ферменти, що розщеплюють фітинову кислоту. Фітинова кислота вважається "антипоживною речовиною", оскільки зв'язується з важливими мінералами, такими як кальцій, магній, цинк і залізо, перешкоджаючи їхньому всмоктуванню в організмі. Під час замочування горіхів рівень фітинової кислоти знижується, що робить ці мінерали більш біодоступними для засвоєння. Це означає, що організм зможе ефективно використовувати поживні речовини, що містяться в горіхах, сприяючи поліпшенню загального стану здоров'я і потенційно знижуючи ризик дефіциту поживних речовин.

Поліпшення травлення

Проблеми з травленням, як-от здуття живота, гази та дискомфорт після вживання горіхів, досить часте явище, особливо для людей із чутливою травною системою. Замочування горіхів допомагає пом'якшити ці проблеми. Процес замочування активує ферменти, що допомагають розщеплювати білки і жири, полегшуючи їх перетравлення. Крім того, замочування знижує рівень інгібіторів ферментів, присутніх у горіхах, які можуть заважати процесу травлення. Включивши у свій раціон замочені горіхи, ви зможете насолоджуватися їхніми поживними властивостями, не відчуваючи дискомфорту.

Доступність поживних речовин

Fullscreen
Фото: Karolina Grabowska / Pexels

Замочування горіхів не тільки покращує засвоєння мінералів, а й збільшує доступність присутніх у них вітамінів і антиоксидантів. Комплекс вітамінів B, вітамін E та антиоксиданти, як-от флавоноїди й поліфеноли, потрібні для підтримки різних функцій організму та захисту від окислювального стресу. Замочуючи горіхи, ви можете розкрити ці поживні речовини, зробивши їх доступнішими для організму. Це гарантує, що ви отримаєте максимальну харчову цінність від вживання горіхів.

Поліпшення смаку

Крім користі для здоров'я, замочування горіхів також може поліпшити їхній смак і текстуру. Ті, хто регулярно їсть замочені горіхи, відзначають, що вони мають м'якший смак і текстуру порівняно з сирими. Це може бути особливо актуально для людей, які відчувають труднощі з пережовуванням горіхів. Замочені горіхи можна додавати до різних страв, зокрема до салатів, смузі, випічки або їсти просто так на перекус.

Підтримує здоров'я кишечника

Fullscreen
Фото: Freepik

Здоров'я кишківника відіграє важливу роль у роботі всього організму, впливаючи на все: від травлення до імунітету та психічного здоров'я. Замочені горіхи можуть сприяти здоровому мікробіому кишківника завдяки їхній підвищеній засвоюваності та доступності поживних речовин. Корисні бактерії в кишечнику розмножуються завдяки різноманітним поживним речовинам, зокрема тим, що містяться в горіхах. Регулярно споживаючи замочені горіхи, ви можете живити мікробіоту кишківника, сприяючи збалансованій і стійкій травній системі. Здоровий мікробіом кишківника пов'язаний із численними перевагами для здоров'я, включно з поліпшенням імунітету, регуляцією настрою та засвоєнням поживних речовин.

Замочені горіхи мають безліч переваг для здоров'я, що робить їх цінним доповненням до будь-якого раціону.

Нагадаємо, 3 види горіхів, які обов'язково мають бути у вашому раціоні.

Раніше Фокус писав про те, що якщо на постійній основі вживати волоські горіхи, мигдаль, арахіс або фісташки, це продовжить вам життя.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця