Безкофеїнове майбутнє. До 2050 року більше половини плантацій кави будуть знищені

кава, зміна клімату, кавове рослина, боби
Фото: RBG KEW

Дослідники говорять, що кавові рослини не переживуть зміни клімату, але надія все ж є.

Вчені заявляють, що "забута" кавова рослина, яка може рости в більш теплих умовах, може допомогти захистити напій від зміни клімату в майбутньому. Про це повідомляє BBC.

Йдеться про Coffea stenophylla — рідкісний вигляд кави, який за смаком нагадує високоякісну каву арабіка, але зростає в більш теплих умовах.

За словами експертів, з підвищенням температури на Землі вирощувати хорошу каву буде все важче. Дослідження показують, що до 2050 року приблизно половина земель, що використовуються для виробництва високоякісної кави, стануть непридатними для землеробства.

За словами доктора Аарона Девіса, керівника відділу досліджень кави в Королівському ботанічному саду в Кʼю, знайти дику кави з прекрасним смаком, стійку до спеки та посухи — це "святий Грааль" для виробників кави.

"Будучи тією людиною, яка спробувала багато дикої кави, можу сказати, що вона не дуже хороша і зовсім не схожа на арабіку, тому наші очікування були не надто високими. Ми були вражені тим, що ця кава виявилася настільки смачною. Серед інших її головних переваг: вона може рости в набагато тепліших умовах, ніж арабіка", — говорить Девіс.

Coffea stenophylla — це дикий вид кави із Західної Африки, який до недавнього часу вважався вимерлим за межами Кот-д'Івуару. Але рослина була недавно знову знайдена дикорослою в Сьєрра-Леоні, де вона вирощувалася як кавова культура майже століття тому.

Невеликий зразок кавових зерен зі Сьєрра-Леоне та Кот-д'Івуару був обсмажений і перетворений на каву, яку потім продегустувала група експертів. Більше 80% знавців не змогли визначити різницю між Stenophylla й Arabica під час сліпої дегустації.

Вчені також змоделювали кліматичні дані для рослини, з яких випливає, що Stenophylla може витримувати мінімум на 6 градусів за Цельсієм вище, ніж Arabica.

Уже цьогоріч будуть посаджені саджанці, щоб почати оцінку потенціалу дикої кави.

Девіс сподівається, що одного разу Stenophylla знову буде вирощуватися в Сьєрра-Леоні у великих масштабах.

"ЇЇ не буде в кав'ярнях найближчі декілька років, але я думаю, що через 5-7 років вона зможе вийти на ринок як нішева кави, як високоякісна кава, а потім отримає більш широке поширення", — говорить експерт.

Вважається, що боби арабіки володіють чудовим смаком. Каву вирощують в горах, і на її частку припадає понад 60% світового виробництва кави. Арабіка має обмежену стійкість до зміни клімату, фермери вже зазнають труднощів з її вирощуванням.

До іншим загроз галузі належить коливання цін, шкідники і хвороби, а також екстремальні погодні явища.