Вживання пасти або рису п'ятиденної давності може бути смертельно небезпечним, — вчені

Макарони, паста
Фото: Ognjen18/iStock

У цих продуктах можуть жити бактерії, що виділяють отруйні токсини.

Related video

Якщо мʼясо зберігається занадто довго, його потрібно викинути. А як щодо рису або макаронних виробів?

Ви коли-небудь чули про бактерії Bacillus cereus? Це не дуже рідкісний мікроб. B. cereus може жити де завгодно — у ґрунті, в їжі або в кишечнику, повідомляє Sciencealert.

"Природне середовища проживання B. cereus різноманітне, враховуючи ґрунт, тварин, комах, пил і рослини", — говорить вчений-біотехнолог Анукріті Матура з Австралійського національного університету.

"Бактерії розмножуються, використовуючи поживні речовини з харчових продуктів, враховуючи рис, молочні продукти, спеції, сушені продукти й овочі".

Деякі штами цієї бактерії корисні для пробіотиків, але інші можуть викликати у вас харчове отруєння, якщо дати їм можливість рости і розмножуватися — наприклад, коли ви зберігаєте їжу в неправильних умовах.

У деяких випадках від цього можна навіть померти.

У 2005 році був зафіксований один такий випадок. Пʼятеро дітей в одній сімʼї захворіли, зʼївши пасту чотириденної давності.

Згідно з дослідженням, макарони готували в пʼятницю, а в суботу взяли їх на пікнік. Повернувшись з пікніка, макарони зберігалися в холодильнику до вечора понеділка, коли дітей нагодували ними на вечерю.

У той же вечір у дітей почалася блювота, і їх забрали в лікарню. На жаль, молодша дитина померла. В однієї дитини була печінкова недостатність, але вона вижила, а в інших було менш важке харчове отруєння.

"B. cereus — добре відома причина хвороб харчового походження, але про інфікування цим організмом зазвичай не повідомляється через слабкі симптоми", — говорять вчені.

"Описаний смертельний випадок через печінкову недостатність після вживання макаронів показує можливий ступінь тяжкості зараження".

На щастя, смертельні випадки бувають дуже рідко, але в науковій літературі вони фіксувалися неодноразово. У 2011 році стала відома історія 20-річного студента з Бельгії, який готував собі їжу на тиждень.

Він приготував спагеті пʼятьма днями раніше і підігрівав їх разом із томатним соусом. У той день він випадково залишив їжу на кухні на невизначений час. Пізніше тієї ж ночі він помер після діареї, болю в животі та блювоти.

Також відомі історії ще двох молодих людей, які страждали печінковою недостатністю і померли від B. Cereus. 11-річний хлопчик помер після того, як зʼїв китайську локшину, а 17-річний хлопець помер після того, як зʼїв спагетті чотириденної давності.

Перед тим, як ви відмовитеся від макаронів на все життя, важливо підкреслити, що в більшості людей, які хворіють B. cereus, зрештою не виникає печінкова недостатність. Зазвичай це досить легкий випадок харчового отруєння.

"Важливо зазначити, що B. cereus може викликати важкі й смертельні захворювання, такі як зараження крові в людей з ослабленим імунітетом, немовлят, літніх людей та вагітних жінок", — говорить Матура.

"Більшість заражених людей з часом одужують без будь-якого лікування. Ці люди не звертаються до лікаря, і тому про такі випадки не повідомляють".

Але як ця бактерія може викликати важке харчове отруєння і що ми можемо зробити?

B. cereus виділяє в їжу небезпечні токсини. Деякі з цих токсинів дійсно важко вбити теплом під час нагрівання, наприклад, у мікрохвильовці.

Наприклад, один із токсинів, що викликають блювоту в людей (званий блювотний токсин), витримує температуру 121°C протягом 90 хвилин. І це не єдиний токсин, який ви знайдете в його арсеналі B. cereus.

"Наша імунна система розпізнає токсин [гемолізин BL], який виділяє B. cereus, що призводить до запальної реакції", — говорить Матура.

"Наше дослідження показує, що токсин впливає на клітини, викликаючи їх запалення і загибель".

Вчені також визначили два способи допомогти організму нейтралізувати дію гемолізину BL, тим самим зупинивши негативний вплив B. cereus. Ці методи враховують або блокування активності токсину, або зменшення викликаного ним запалення.

Хоча дослідження вчених знаходяться на ранній стадії, вони сподіваються, що ці методи можна буде використовувати навіть для інших бактерій, які продукують токсини, такі як кишкова паличка.

Але найголовніше — зберігайте продукти в холодильнику і дотримуйтесь правил гігієни на кухні.

"Важливо правильно мити руки і готувати їжу відповідно до правил безпеки", — говорить Матура.

"Крім того, правильне нагрівання їжі, що залишилася, знищить більшість бактерій та їх токсини".