Журавлина для покращення пам'яті: вчені перевірили достовірність поширеного міфу

журавлина
Фото: Dianna's Easy Real Food Recipes

Дослідники вирішили поставити крапку в суперечках про користь журавлини для покращення когнітивних функцій мозку.

Related video

Нове дослідження показує, що вживання невеликої тарілки журавлини щодня може запобігати деменції та покращувати пам'ять. Про це повідомляє Daily Mail.

Згідно з отриманими даними, позитивні зміни зафіксовані серед людей похилого віку, які приймали щодня близько 100 г журавлини. В добровольців, які приймали порошкоподібну журавлину, продемонстрували покращення пам'яті вже через 12 тижнів.

На підтвердження цього, МРТ-сканування мозку учасників експерименту показало, що журавлина покращила приплив до крові до важливих частин мозку.

Дослідження провели вчені з Університету Східної Англії. Експеримент також показав, що рівень "поганого" холестерину серед учасників знизився на 9%. Команда вважає, що це також сприяло "покращенню кровообігу в мозку та когнітивних функцій".

"Поганий холестерин" — це ліпопротеїни низької густини (ЛПНГ). Він має властивість тверднути й утворює бляшки в артеріях, що зменшує приплив крові до мозку.

Але медики радять усім, хто хоче покращити свою пам'ять, вживати сиру або порошкоподібну журавлину, а не пити журавлинний сік, який часто має високий рівень цукру.

Різкий і неприємний смак журавлини може стати проблемою, але ягоди можна вживати й в сушеному вигляді з додаванням цукру.

У межах дослідження, половина з 60 літніх учасників віком 50-80 років приймала сушені журавлини у вигляді порошку. Решта групи приймала плацебо.

Також на початку дослідження вчені перевірили кров та МРТ учасників, щоб переконатися, що в них немає серйозних захворювань чи деменції. З експерименту виключено курців і людей, які проходять медикаментозне лікування.

Як повідомляли, контрольна група отримувала плацебо, а інша — 4,5 г порошку з журавлини.

На початку та наприкінці дослідження взято аналізи крові та проведено когнітивні тести. Також проаналізовано рівень холестерину та роботу мозку.

Провідний автор дослідження доктор Девід Возур підтвердив, що у групі, який вживала журавлину, "значно покращилася" пам'ять. Вчені також побачили найкращий кровообіг у важливих частинах мозку, які відповідають за сприйняття нової інформації.

Рівень "поганого" холестерину також знизився у групі, яка приймала журавлину.

"Група, яка приймала журавлину, показала значне зниження рівня ЛПНГ, який сприяє атеросклерозу — потовщенню або затвердженню артерій через накопичення в них бляшок. Результати нашого дослідження підтверджують, що журавлина може покращити стан судин і сприяти кровообігу в мозку, підвищуючи когнітивні", — підсумував експерт.