Мама була права: вчені виявили приховані властивості паростків броколі
Як виявили вчені, паростки броколі містять полісульфіди, які позитивно впливають на наше здоров’я. Ба більше, найбільшу користь мають паростки броколі, оскільки вони містять велику кількість цієї сполуки.
Можливо, ви чули це тисячу разів від своїх батьків: "Їж зелень, вона корисна для тебе" і виявляється, вони були абсолютно праві. Броколі, один із найпоширеніших овочів у Сполучених Штатах, зараз перебуває в центрі уваги науковців через свою потенційну користь для здоров'я, а нещодавнє відкриття вивело паростки броколі на передній план, пише SciTechDaily.
У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!
Дослідники з Університету Осаки під керівництвом доцента Шінго Касамацу та професора Хідеші Іхара вивчали корисні властивості паростків броколі. Виявилося, що ці пагони містять полісульфіди, які позитивно впливають на наше здоров’я.
Полісульфіди — це органічні сполуки, що складаються з ланцюжків атомів сірки, і вони відіграють важливу роль у зміцненні здоров'я цих маленьких паростків. Насправді виявлено, що паростки броколі містять у сім разів більше полісульфідів, ніж зрілі овочі.
Сила полісульфідів
Полісульфіди, по суті є природними сполуками, що містяться в деяких овочах, серед яких броколі є одним із чемпіонів. Їхні потенційні переваги є досить захопливими:
- Антиоксидантні властивості. Полісульфіди діють як антиоксиданти, а це означає, що вони можуть допомогти нейтралізувати шкідливі молекули, які називаються вільними радикалами в нашому організмі. Це, зі свого боку, може зменшити окислювальний стрес, який часто пов'язаний зі старінням і різними хронічними захворюваннями.
- Здоров'я серцево-судинної системи. Деякі дослідження вказують на те, що полісульфіди можуть розслабляти і розширювати наші кровоносні судини, що потенційно призводить до кращого кровотоку і зниження артеріального тиску.
- Протиракові ефекти. Існують докази того, що полісульфіди можуть сповільнювати ріст певних ракових клітин і навіть викликати запрограмовану клітинну смерть у пухлинних клітинах. Це може стати вирішальною зброєю в боротьбі з раком.
- Детоксикація. Полісульфіди можуть допомогти нашій печінці позбутися шкідливих хімічних речовин в організмі. Вони допомагають перетворити токсини у водорозчинні форми, які легше виводяться з організму.
- Нейрозахист. Деякі види полісульфідів, наприклад, ті, що містяться в часнику, можуть захищати наші дорогоцінні нейрони, потенційно допомагаючи запобігти нейродегенеративним захворюванням.
- Протизапальні властивості. Полісульфіди також можуть зменшувати запалення в організмі, що може змінити правила гри при різних запальних станах.
- Антимікробні властивості. Ці маленькі сполуки показали свою здатність боротися з певними патогенами, а це означає, що вони можуть підтримувати нашу імунну систему.
- Захист від важких металів. У деяких дослідженнях, особливо з часником, полісульфіди показали, що вони можуть захистити нас від токсичності важких металів. Це важливо для зменшення вмісту шкідливих металів, таких як свинець, в нашому організмі.
Несподіване відкриття
Що робить це відкриття особливо важливим, так це те, що воно було абсолютно несподіваним. Коли паростки броколі ростуть, вміст полісульфідів у них різко зростає. Дослідники спостерігали 20-кратне збільшення полісульфідів на п'ятий день проростання. Ба більше, вони натрапили на кілька раніше невідомих полісульфідів із незнайомою молекулярною структурою.
Доктор Касамацу зазначив: "Відкриття значного збільшення вмісту полісульфідів у процесі проростання насіння броколі було абсолютно випадковим і дуже несподіваним. Це свідчить про те, що полісульфіди можуть відігравати важливу роль у процесі проростання та росту рослин. Подальше дослідження фармакологічної функції цих невідомих полісульфідів може призвести до розробки нових профілактичних і терапевтичних підходів та ліків проти нейродегенеративних захворювань, інсульту, раку, запалення та інших хвороб, пов'язаних з окислювальним стресом".
ВажливоПо суті, це випадкове відкриття підвищеного вмісту полісульфідів у паростках броколі натякає на їхню роль у рості та розвитку рослин, а також відкриває двері до широкого спектра потенційних застосувань для здоров'я людини.
Хоча ми не ростемо як рослини, ці дані свідчать про те, що споживання більшої кількості паростків броколі дійсно може бути корисним для нас.
Раніше Фокус писав про 8 овочів, які зміцнять здоров'я і допоможуть скинути вагу. Багато людей буквально живуть на вагах, забуваючи про життєво важливий баланс вуглеводів в організмі. На щастя, вчені та дієтологи поспішають нагадати найкращих кандидатів для здорового схуднення.
Цей матеріал має лише інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.