Дополняют и укрепляют: ученые открыли новую пользу овощей и фруктов для нашего организма

їжа, людина, банани, помідори, броколі, фрукт, овоч
Фото: DALL-E/Valentyn Surnin | Відомо, що деякі бактерії ми отримуємо у спадок від матері під час народження, але це лише їхня частина

Провівши масштабне дослідження, вчені з'ясували, що овочі та фрукти заряджають нас не тільки корисними вітамінами, а й несуть у собі дещо неймовірно важливе для одного нашого органу.

Про те, що овочі та фрукти багаті корисними вітамінами, знає багато хто. Це не раз було доведено наукою, але вчених цікавила їхня набагато ширша роль у функціонуванні нашого організму. Так, група дослідників з Австрії глибоко вивчила це питання і дійшла висновку, що овочі та фрукти дійсно відіграють ключову роль у благополуччі наших органів, New Atlas.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

У нашому кишечнику мешкає безліч бактерій. Деякі з них корисні для нас, допомагають перетравлювати їжу і підтримувати здоров'я. Інші — не дуже. Але здоровий баланс цих бактерій життєво важливий. Порушення балансу пов'язане з цілою низкою проблем зі здоров'ям — від діабету до проблем із пам'яттю.

Походження цих кишкових бактерій завжди було предметом інтересу науки. Відомо, що деякі бактерії ми отримуємо у спадок від матері під час народження, однак постає питання: звідки вони беруться ще?

Група вчених із Грацького технологічного університету вирішила провести дослідження і з'ясувати це. Спочатку вони зібрали дані про бактерії, що містяться в 156 видах фруктів і овочів. Потім вони вивчили бактерії з 2500 зразків людського калу. Порівнюючи ці набори даних, вони виявили дивовижну річ: 2,2% бактерій у нашому кишечнику можуть бути пов'язані з фруктами та овочами, які ми їмо. Простіше кажучи, вживаючи в їжу овочі та фрукти, ви поповнюєте свій кишківник хорошими бактеріями, що сприяє його загальному здоров'ю.

Отримані результати також проливають світло на загальну картину шляху нашої їжі від ферми до тарілки. Вчені підкреслили, що спосіб вирощування та оброблення овочів і фруктів може впливати на вміст у них бактерій. Отже, правильне ведення сільського господарства — це не тільки виробництво якісних продуктів харчування, а й підтримання нашого здоров'я на мікроскопічному рівні.

Дослідники не зупиняються на досягнутому. Вони націлилися на проведення масштабнішого міжнародного дослідження, під час якого учасники харчуватимуться однаковою їжею, а після цього буде проведено аналіз стану їхнього кишківника. Мета дослідження полягає в тому, щоб зрозуміти, чи зможемо ми в майбутньому розробляти дієти, що спеціально відповідають потребам нашого кишечника. Уявіть собі індивідуальну дієту, що ґрунтується на унікальних бактеріальних потребах саме вашого кишечника.

Тож коли ви наступного разу кусатимете соковите яблуко або хрустітимете свіжою морквою, знайте, що ви робите набагато більше, ніж просто насолоджуєтеся смачною закускою і заряджаєтеся вітамінами. Ви вирощуєте всередині себе цілу спільноту бактерій, забезпечуючи своєму кишечнику щасливе існування.

Раніше Фокус писав про 8 овочів, які зміцнять здоров'я і допоможуть скинути вагу. Багато людей буквально живуть на вагах, забуваючи про життєво важливий баланс вуглеводів в організмі. На щастя, вчені та дієтологи поспішають нагадати найкращих кандидатів для здорового схуднення.

Також Фокус писав про реальну ефективність полівітамінів від серцевих захворювань. Для багатьох людей здається заманливим отримати з однієї капсули всі необхідні мінерали та вітаміни за раз, але, як зазначають експерти, це так не працює.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.