Надскладне завдання: чому не вийде зварити яйце на вершині Евересту

температура, кипіння, яйце, страва, висота, тиск, Еверест, гора, білок, жовток, рівень моря, опік, вершина
Фото: pexels.com | Зварити яйце видається простою справою: залити водою, довести до кипіння та почекати кілька хвилин

Еверест височіє на висоті 8 849 метрів над рівнем моря, тож на його вершині атмосферний тиск значно нижчий. На цій екстремальній висоті вода закипає за температури всього 68°C.

Хоча яйця є простою та відомою в усьому світі стравою, варити їх на вершині Евересту — особливий виклик. Проблема ховається у висоті гори та атмосферному тиску, пише IFLScience.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

На рівні моря вода кипить при стандартній температурі 100°C. Однак, коли ви піднімаєтеся вгору, зниження атмосферного тиску призводить до того, що температура кипіння знижується.

На кожні 300 метрів збільшення висоти температура кипіння падає приблизно на 1°C. Візьмемо для прикладу Ла-Рінконаду, найвище постійно заселене місто в світі, розташоване на висоті 5 052 метри над рівнем моря. Там вода закипає за температури приблизно 82,8°C, що все ще достатньо для приготування яєчні, але не ідеально для заварювання кави.

Еверест височіє на висоті 8 849 метрів над рівнем моря, тож на його вершині атмосферний тиск значно нижчий. На цій екстремальній висоті вода закипає за температури всього 68°C. Хоча цієї температури достатньо для того, щоб викликати опіки, її не вистачає, щоб адекватно приготувати яйце.

Проблема полягає в тому, що яєчні білки і жовтків коагулюють, або тверднуть, при різних температурах. Яєчні білки, що складаються переважно з овальбуміну, потребують температури близько 80°C для належної коагуляції, в той час як жовтки потребують щонайменше 70°C. Оскільки температура кипіння води на Евересті настільки низька, досягнення бажаної консистенції вареного яйця стає недосяжним.

Важливо
З'їсти суп, старіший за вас: як у Токіо подають суп, що безперервно вариться з 1945 року

Проте, це не є неможливим: в теорії, можна скористатися скороваркою. Такий спосіб приготування підвищить температуру кипіння завдяки збільшенню тиску всередині плити.

Раніше Фокус писав про гіганта з часів династії Мін. Однак подальші дослідження виявили ще дивовижнішу істину: молюску насправді було 507 років, а не 405.

Також ми писали про таємницю гори Шаста у США. Багато хто вважає, що вона пов'язана з прибульцями та навіть древніми цивілізаціями.